3 entry daha
  • yeryüzünden baktığımızda bir grupmuş gibi görünen ama aralarında fiziksel bağlılığı olmayan yıldızlardan oluşan yıldız topluluklarıdır. onları bir grupmuş gibi görmemizin nedeni bakış açımızdır, dünyaya olan izdüşümlerindendir, evrenin başka bir yerinden baktığınızda şekilleri farklı görünür.

    takımyıldızlar yıldız kümesinden farklıdır, insanlar tarafından oluşturulmuş topluluklardır. geçmişte insanların yönlerini bulabilmek, gökyüzünü daha kolay tanıyabilmek için belli şekillere benzeterek isimlendirdikleri bu yıldız grupları, bugün, adlandırıldıkları döneme göre farklı biçimde görünürler, ilerleyen zamanda da daha farklı görünecektirler. çünkü barındırdıkları yıldızlar birbirleriyle fiziksel olarak bağlı değildir ve her bir yıldızın kendine ait öz hareketi vardır. dolayısıyla zamanında belli bir şekle benzetilerek isimlendirilen bir takımyıldızdan (büyük ayı gibi) bugün baktığımızda bu şekli çıkaramayabiliriz.

    uluslararası astronomi birliği tarafından takımyıldızların sayıları 88 ile sınırlandırılmıştır. bu sayı gökyüzünü belli bölgelere ayırarak tanımada yeterlidir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap