38 entry daha
  • köpeklerin doğal yaşam alanı yoktur, çünkü köpekler doğal değil "domesticated" olarak tanımlanan insan faaliyetleri sonucunda bize hizmet etmesi için üretilmiş hayvanlardır. önce bunu anlamamız lazım sorunlarımızı çözmemiz için.

    bir hayvanı diğerine ya da insana tercih etmek hayvan severlik değildir, türcülük adı verilen ayrımcılık çeşididir. zaten bu hayvanlar bizim için birer eşya, fetiş nesnesi, bekçi, işçi, et, süt, deri vs. bir de aralarında daha makbul olanlarını seçiyoruz. buradaki koyun örneğinden bağımsız, sokakta beslediğiniz köpekler sayıca çoğaldıklarında geceleri kedileri boğarak öldürüyor, kedi ile köpek arasındaki seçimi neye göre yapıyorsunuz?

    sokak, hayvanların doğal yaşam ortamı değildir, insan sirkülasyonu için tasarlanan yapısal ortamlardır. sokak hayvanı olmak, hayvanın refah olduğu bir varoluş biçimi asla değildir; ömürleri kısadır, hastalığa, insan istismarına karşı savunmasızlardır, soğuktan donmaları, birbilerine saldırmaları ya da araç altında ezilmeleri muhtemeldir. boş araziler ya da kırsal bölgeler de yaşam alanları değildir. nasıl tavuklar, inekler veya diğer domesticated hayvanlar başı boş sokaklarda fink atmıyorsa ve o ortamda yaşama şansları düşükse, kedi ve köpek için de aynısı geçerlidir.

    bunun çözümü eğitimdir. insan kendini eğitecek ve zihniyetini değiştirecek. hayvanları sokağa mahkum edip, mama dökerek vicdanını rahatlatmayacak. zaten eğitimli ve refah toplumlarda sokak köpeği diye bir şey yoktur, lügatlarında tanımlanmamıştır. "başı boş" anlamına gelen ve olumsuz bir ifade olan stray kavramı vardır.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap