2012 entry daha
  • 2020 temmuz ayından bu güne (6 ay olmuş) uyguladığım ve >20 kg verdiğim beslenme biçimi.

    prof. dr. murat aksoy ile dr. rengin börekçi hocanın bereber yaptığı aşağıda linkini verdiğim video ile başlamaya karar verdim.
    link1

    rengin hocayı instagramdan da takip etmenizi öneririm. onunla beraber selim bilgin hocanın da paylaşımları özellikle oruç, beslenme, kas vb. konularda faydalı.

    link2

    link3

    başlarda 16-8 olarak başladığım baktım oluyor diyerek de sürdürdüğüm ve bir kaç hafta içinde 18-6 bir kaç içinde 20-4 ve de artık omad şeklimde 23-1 olarak devam ettim.

    bana en büyük faydası yemek zamanı dışında da elimin sürekli atıştırmalıklara gitmesine mani olması oldu diyebilirim. bir de kilo almam, uzun süredir 100 kilonun üzerinde olmam (2 sene diyelim) ve kötü beslenmem nedeni ile insülin direnci geliştirmiştim. bildiğin glifor kullanıyordum. bol ekmekli bir kahvaltı, makarna ya da şöyle kalınca sürülmüş bir nutella yediğimde bayılacak gibi tatlı bir uyku bastırıyor uyuklamazsam da deli gibi bir şeyler daha yiyordum. hele bu etki nutella daha mideme ulaşmadan gerçekleşiyordu çok ilginçtir.

    mayıs ayında sokağa çıkma yasakları zirvedeyken 108,6 kg ile hayatımın en yüksek seviyesine çıltıktan sonra yasakların kalkmasıyla 105,5 kiloya günlük aktivite ike düştüm. boyum 178cm bu arada. sonrasında da temmuz ayında aralıklı oruca başladım dediğim gibi. şu an 84 kiloyum. toplamda 24 aralıklı oruçla da 21 kilo vermişim diyebiliriz.

    boy kiloyu eşitleyip 78 kilo olana kadar omad şeklimde devam edip sonrasında 16-8 veya 18-6 sistemine döner hatta belki hafta sonları ara veririm ama bu yöntemi bırakmam diye düşünüyorum.

    orucun çalışma sistemi ve neden işe yaradığını, neden kas yıkımı ya da vücudun kendisini stand by durumuna almaya yol açmayacağını anlamak için de jason fung 'un aşağıda linkini verdiğim videosunu öneririm.

    link4

    başlarda hızlıca verdiğim ve o esnada da pek kalori hesabı vs yapmadığım kafama göre yiyerek verdiğim kilolardan sonra 94 kiloya gelince bir tıkanma oldu. bu nedenle öğünlerden birisini sağlam diğerini hafif yapma, bunların yerini değiştirme gibi şeylerle biraz daha sürdürüp artık 90 kilonun altına gelince durumu ancak tek öğün ile toparlayacak hale geldim. zira bir kere yedim mi duramıyorum arkadaş. 86 kilodan sonra ise çok yavaşladı ve sanırım yeni bir plato dönemine girdi. ama yavaş da olsa devam ediyor.

    pandemide hareket etmek de zor olduğundan 100 kilonun altına düşmemden itibaren sabahları yarım saati aşmayan ama kilo verdikçe ve de bünye alıştıkça yoğunluğunu arttırdığım kendi vücut ağırlığımla yaptığım egzersizlere başladım. sadece kilo vermedim duruşum ve görünüşüm de iyi bir noktaya geldi. squad , planck , mekik (bir kaç varyasyon), şınav (bir kaç varyasyon), barfiks, dip station egzersizlerini içeriyor egzersizler. ağır egzersizler olduğukları için zaman da almıyor. tabi daha çok setler şeklinde yapılsa içine kardiyo, esneme vs de eklense iyi olur ama zamanım pek yok. bakalım baharla beraber bisiklet sürmeye tekrar başlamak da işime yarar sanırım. bu egzersizleri genelde yemekten 2 saat kadar önce yapıyorum. hem bu tavsiye de ediliyor (doğal olarak kimisi de etmiyor) . 20 saat aç kalmış bü yenile yapılamaz derdim bana sorulsa ama bildiğin enerjimde bir kayıp yok.

    kısaca:
    - kilo verdim
    - daha az uyuyorum
    - daha dincim
    - insülin direncini yendim (nutella aynı etkiyi yapmıyor artık)
    - yorgun değilim

    ama:
    - su ve lifli gıdaya dikkat etmezseniz güzel kabız oluyorsunuz. teşekkürler günkurusu
    - yemeğe az zaman ayrılsa da doğru şeyleri yemek için özen gerekiyor.

    edit: o dönemden beri güncellememişim. 108 kilo ile başlayıp 78 kiloya kadar düştüm. body weight egzersileri ile destekledim. ama ne oldu. düzensiz yaşam, kendine güven vs derken saldım gitti. dalgalana dalgana arada tekrar aralıklı beslenmeye başlama denemelerine rağmen 107 kiloyankadar geldim. ve tekrar başladım. yaklaşık 20 gündür günde 1 öğün olarak devam ediyorum. 4 kilo verdim. bu defa da kararlıyım. bir fark olarak bu defa bu beslenmeye başladığım gün kan tesleri yaptırdım. sadece trigliserid değerim yüksek çıktı. o da kilo ile doğrudan ilintili. şeker çıkmaması sevindirici. 6 ayda bir filan tekrar kan verip bu işi doğru yapıp yapmadığımı da izlemek gerekirse önlem almak niyetindeyim. 6 aya görüşürüz. 20 ekim 2023 başlangıç btw

    edit-2: 13 mart 2024. tek öğün olarak devam edemesem de inatla bungüne kadar getirdim. 150 gündür ara vermeden devam. ama takıldım kaldım. toplamda 7 kilo. sanırım spora ile desteklemek ve zaten bir defa yemek yiyorum diyerek çöp gıda da yemeyi bırakmam lazım.
1349 entry daha
hesabın var mı? giriş yap