8 entry daha
  • naziler iktidara geldiği dönem yahudileri, sosyal demokratları, sosyalistleri, komünistleri ve homoseksüelleri üniversitelerinden atıyorlar. e haliyle de çok kaliteli bilim uzmanları açıkta kalıyorlar ve müracaat edecekleri bir kurum veyahut ülke arayışına çıkıyorlar. philip schwartz öncülüğünde isviçre'de bir teşkilat kuruyorlar ve dünyanın çeşitli yerlerinde iş aramaya başlıyorlar.

    daha sonrasında türkiye'nin böyle bir açığa sahip olduklarını görerekten atatürk'e danışıyorlar ve atatürk'de alanında en iyi olanları istediğini belirtiyor. schwartz bir süre sonra elinde bir listeyle geliyor ama işin ilginç yanı listede alfred kantorowicz adlı kişinin üstü çizilmiştir ve atatürk'ün gözüne ilişmiştir, bunun sebebini sorduğunda ise schwartz :'' efendim, bu arkadaşımız diş hekimliği alanının en iyisidir, fakat ne yazık ki kendisi sosyal demokrattır. şu anda da lichtenburg konsantrasyon kampı'ndadır, bunu getirtemeyiz. reich hükümeti bu arkadaşı bize teslim etmez. bu sebeple de listenin 2. sırasındaki arkadaşı size öneriyorum'' der ama her ne kadar çaba sarf etse de atatürk listenin 2. sırasında bulunan kişiyi istemez gözü alfred kantorowicz de idi.

    bu olaylar üzerine atatürk, almanya'ya bir mektup yazıyor ve profesör kantorowicz'i istiyor. bunun üzerinden 2 ay geçmesine rağmen mektuba cevap gelmiyor ve atatürk, dışişleri bakanı tevfik rüştü aras'ı çağırıyor ve diyor ki:'' hemen reich hükümeti'ne bir nota çek, iki ay mektubumuza cevap verilmemesi türkiye cumhuriyeti hükümeti'ne kasıtlı bir hakaret midir?'' demesini istiyor ve tam 48 saat sonra profesör kantorowicz serbest bırakılıyor ve istanbul'a geliyor. ardından kantorowicz türkiye'de diş hekimliğinin kurucusu oluyor

    kaynak: celâl şengör - dâhi diktatör sf. 83-84
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap