• https://www.aa.com.tr/…60-bin-930-lira-ceza/2147792

    samsun'da topladıkları 13, 5 kilo orkide ile yakalanan iki kişiye 160 bin 630 lira ceza kesildi. kesilen cezanın nedeni biyo çeşitliliğe zarar vermeleri olarak gösterildi. evet dağdan bitki toplamak biyo çeşitliliğe zarar verebilir, toplayanlara da ceza verilebilir ama bu miktar bir ailenin ocağını söndürecek kadarsa orada bazı noktalara da değinmek gerekiyor. madem biyo çeşitlilik kanunlarla bu kadar koruma altında peki bu kanunlar akarsuları kirleten fabrika ve işletmelere, dağları yok eden, hayvan ve bitkilerin yaşam alanını yok eden taş ve maden ocaklarına karşı neden işlemez merak ediyorum.
    bu orkidelerin yumru şeklindeki köklerinden salep yapılıyor. ormanlık alandan toplanan orkideler, açık alanda toplananlardan daha kaliteli oluyor. topladıkları orkidelerden muhtemelen iyi miktarda para kazanacaklardı ama neyseki yakalanmışlar. cezanın yüksek olması bu yüzden. benim eleştirirdiğim nokta ise aynı doğa hassasiyetinin diğer doğaya zarar veren kişi ve kurumlara karşı uygulanmaması. mesela parayı bastırıp çevrecilerin tüm itirazlarına rağmen o bölgede kocaman bir maden açmak mümkün. akarsuları kirleten fabrika ve işletmelere neden böyle önlem alınmıyor?türkiye'de kurutulan sulak alan sayısı kaçtır belli değil. o sulak alanlar kurutulunca bölgenin habitatı da yok oluyor.
    edit: gelen mesajlara gayet açıklayıcı şekilde cevap vermeye çalışıyordum ama bazı dangalaklar hakaret etmiş. sizin anlama kapasitesiniz mi kıt? ben ceza alanları savunmamışım, sadece o cezanın büyüklüğünden bahsedip aynı kanun neden diğer doğa düşmanlarına uygulanmıyor diyorum. mal herifler gelip bana sen bunları nasıl savunursun diye çemkiriyor. bir daha okuduğunu anlamadan bu konuda mesaj atana ana bacı girerim haberiniz olsun. sabır da bir yere kadar.
136 entry daha
hesabın var mı? giriş yap