3 entry daha
  • dava şartları, yargılamanın her aşamasında mahkeme tarafından mevcudiyeti re'sen sorgulanabilen ve dahi taraflarca da ileri sürülebilen usul hukuku şartlarıdır.

    6100 sayılı (bkz: hukuk muhakemeleri kanunu) ile ilk kez muntazam bir şekilde 114. madde 1. fıkrada düzenlenmişlerdir. mukayeseli hukuk açısından bakılacak olursa alman hukukunda, önceki kanun sistemimize benzer şekilde, dava şartlarının dağınık bir biçimde ihdas edildiği görülebilir.

    bu şartlar, 114. madde 1. fıkrada öncelikle mahkemeye ilişkin dava şartları, ardından tarafa ilişkin dava şartları ve son olarak davanın konusuna ilişkin dava şartları düzenlenmiştir. özel dava şartları ise aynı maddenin 2. fıkrasında hüküm altına alınmıştır. nitekim dava şartlarının incelenme sırası bakımından doktrin ve içtihatlarla öngörülen sıralama da bu şekildedir.

    dava şartları en geç öninceleme aşamasında incelenmeli ve karara bağlanmalıdır, lakin bu hususta tesis edilecek bir karar daha sonra aynı konuda farklı bir karar verilebilmesine engel değildir.

    dava şartı eksikliği, kanun gereğince115. madde 2. fıkra davanın usulden reddine sebeptir. ancak maddede de belirtildiği üzere, giderilmesi imkân dahilinde olan bir eksiklik söz konusu ise hâkimin vereceği kesin süre içinde bu dava şartı eksikliği giderilerek yargılamaya devam edilir.

    edit: imlâ
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap