2 entry daha
  • 1949 uluslararası cenevre konferansı sonuç bildirisi cilt 2b, sayfa 121'de yer alan tanımlar dikkate alınarak incelendiğinde pkk ile yürütülen mücadelenin bir iç savaş olduğunu söylemek mümkün değildir.

    bu nedenle "türkiye iç savaşı", teröre terör diyemeyen veya kasten bundan imtina eden kişilerin pkk propagandasına alet olurken ortaya attıkları ölü doğmuş bir kavramdır.

    peki ne diyor iç savaş kavramını tanımlarken söz konusu konferans? öncelikle, "iç savaş" diye bir başlık açıp altına yazmıyor aşağıda sıralayacağım maddeleri. ancak "uluslararası özelliklere sahip olmayan silahlı çatışma" gibi bir ibare kullanıyor ki bu tanım da içinde "iç savaş" kavramını da barındırmakta pek çok otoriteye göre.

    uluslararası özelliklere sahip olmayan silahlı çatışma kriterleri:

    1. isyancı grup milli sınırlar dahilinde bir bölgenin hakimi/sahibi durumunda olmalıdır.

    (pkk terör örgütü türkiye cumhuriyeti sınırları dahilinde herhangi bir bölgenin hakimi durumunda değildir.
    bu nedenle, mevcut durum birinci maddede istenen kritere uymamaktadır.)

    2. isyancı grup söz konusu bölgede yaşayan nüfus üzerinde fiili* bir otorite tesis etmiş ve işletiyor olmalıdır.

    (pkk terör örgütü bahsi geçen şekilde tesis edilmiş sürekli bir otoriteye sahip değildir. gayri resmi bir ağırlığı mevcuttur ancak bu fiili* bir uygulama olarak kabul edilemez. mevcut durum ikinci maddede istenen kritere de uymamaktadır.)

    3. isyancılar (savaştıkları otorite tarafından) belirli bir düzeyde “düşman” olarak tanınıyor olmalıdırlar.

    türkiye cumhuriyeti, pkk terör örgütünü muhatap olarak kabul etmemektedir ve doğrudan görüşmeler yapmamaktadır. mevcut durum üçüncü maddede istenen kritere de uymamaktadır.

    4. yasal hükümet, askeri bir örgütlenmeye gitmiş isyancıları bastırmak için ordu birliklerinden yardım talep etmiş olmalıdır.

    (ilk bakışta bu kriter karşılanıyor gibi görünse de, türkiye cumhuriyetinin iç dinamikleri ve bu dinamiklerde silahlı kuvvetlerin diğer ülkelerdekinden farklı olan rolü nedeniyle bire bir örtüşme sağlanmamaktadır.

    iç güvenlik harekatı yürütmek türk silahlı kuvvetlerinin görev tanımında zaten mevcut olduğundan, hükümetlerin bu konuda herhangi bir talepte bulunması gerekmemektedir. yani mevcut durum bu maddede istenen kritere de uymamaktadır)

    sonuç olarak, milli sınırlar dahilinde cereyan eden her kalkışma, her çatışma, terörist bir gruba karşı yürütülen her mücadele iç savaş olarak tanımlanamaz.

    türkiye cumhuriyeti, pkk ile yürütülen mücadeleden bahsederken düşük yoğunluklu çatışma terimini kullanıyor. iç savaş durumu kimilerinin klavye başına oturup "bence bu bir iç savaştır" demesiyle gerçekleşmiyor.
343 entry daha
hesabın var mı? giriş yap