11 entry daha
  • (bkz: deniz salyası)

    sebebini iklim değişikliklerine, küresel ısınmaya bağlayanlar var piyasada. kuyruklu yalandır.

    ana sebebi 1989'da bedrettin dalan ile başlayan (haliç'i temizlemek için haliç'in pisliğini marmara denizi diplerine göndermek) ve günümüze dek devam eden derin deniz deşarjıdır.

    şimdi hemen cehape zihniyeti diye sayıklayan aptallar olacaktır, olmasın. nurettin sözen ile devam eden ve sonrasında akp yönetiminde olan belediyelerce artarak kullanımı devam eden sistemdir. konunun siyasi görüşle de ilgisi yoktur. asıl konu on yıllardır yatırım yapılmayıp öldürülen marmara denizi ile ilgilidir.

    marmara denizi'nin yer yer 1200 metrelere varan derinliği var fakat son ölçümlemelere göre tüm deniz 25 metre olarak ölçülüyor. sebep; müsilaj. yüzeyde görülen buz dağı'nın görünen yüzü yani. asıl bela dipte.

    kirlilikten şimdilik etkilenen fitoplankton'lar. bu planktonun kırılmasıyla denize yayılan yapışkan şey bu gördüğümüz. fitoplankton dediğimiz şeyi de kötü bir şey zannetmeyin, oksijen üreten gayet yararlı bir plankton kendisi ancak o da bu kirliliğe dayanamayarak bu hale geldi. ve maalesef ki bunlar daha iyi günlerimiz. etkilenecek diğer mikro organizmaların sebep olabileceği şeyler çok şeye gebe. örneğin 3-6 metre uzunluğunda köpükleşmeye hazır olmalıyız gelecekte.

    düşünün; 1989'dan beri her tuvalete gidip sifonu çektiğinizde, her temizlik yaptığınızda, her yıkandığınızda kullandığınız sular marmara'nın derinlerine salındı. bizden uzak olursa deniz temizler diye düşündüler. düşünmedikleri günden güne artan nüfusu olan bir şehir, kıyısında yüzlerce atık bırakan fabrikaydı.

    bu kadar pisliği yıllarca önce artımasız, sonra ön arıtmayla derin denizlere gönderirseniz uzun vadede karşılaşacağınız manzara budur.

    bu yazı yazılırken de hala sadece istanbul'da bulunan 13 arıtma tesisinden geçen sular derin denizlere verilmeye devam ediyor.

    ve kimse çıkıp tek kelime etmiyor.
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap