• 1454 yılında osmanlı imparatorluğu ile sırp dispotluğu ve müttefiki macar krallığı arasında yapılan savaş.

    savaşta türk kuvvetlerini firuz bey, sırp kuvvetlerini skobolic ve brankovic yönetirken macarlar'ı meşhur hünyadi yanoş (bkz: #125035661) idare etmiştir.

    1450'lerde, sırp topraklarındaki yayılmacı politikasını sürdüren ve askeri operasyonlarına devam eden imparatorluk, 1454'e gelindiğinde ise bizzat fatih sultan mehmet'in idaresinde morava nehri'ne kadar gelmiş, burada fatih, sırpların sürpriz/ani saldırılarını karşılamak amacıyla 30 bin civarı askerini firuz bey'e bırakıp daha müsait bir yere çekilmiştir. sırplar, bu hareket karşısında en ufak tereddüt göstermeden direkt türk ordusu'na saldırmışlar, savaşı kazanıp firuz bey'i de esir etmişlerdir.

    savaşın sonucuna etki eden başlıca unsurlar: (bence)

    - fatih sultan mehmet'in stratejik hatası
    - sırp kumandanlarının cesareti ve anında riske girip insiyatif almaları
    - az sayıdaki macar kuvvetinin başındaki hünyadi yanoş'un üstün komuta becerisi.

    savaş sonunda sırplar, türkler'e karşı ileri harekata girişmiş, niş ve pirot şehirlerinin yanında vidin şehrini de yakmışlardır. özellikle skobalic'in türk birliklerine karşı üst üste zaferler kazanmasından sonra fatih sultan mehmet bizzat skobalic'in üzerine yürümüş, sırplara oranla daha fazla kayıp vermesine ve skobolic'in trapelje muharebesinde son adamına kadar savaşmasına rağmen zafer kazanmayı başarmıştır.

    savaş hakkında son söyleyeceklerime gelince; nedense okullarda okutulan hiç bir kaynakta osmanlı'nın bu mağlubiyetinden söz edilmez. sanırım, istanbul'un fethinin ertesi yılında böyle bir hezimeti yazmayı uygun görmemiş büyüklerimiz. ya da belki de, bu savaştan haberleri bile yok.

    kim bilir..
hesabın var mı? giriş yap