244 entry daha
  • bu sonuçları analiz etmeden önce yol bisikletindeki genel geçer sporcu profillerinden bahsetmek gerek.

    kabaca 3 genel profilden bahsedebiliriz bunlardan ilki tırmanışçılar. dağlık etaplarda öne çıkarlar. önde gelen tırmanışçılar tırmanış mayolarını ya da genel klasmanı hedeflerler. eğer genel klasman iddialısı değilse takımındaki genel klasmancılara yardımcı olurlar ki bu arkadaşlara da domestik denir. örnek tırmanışçılar alberto contador, vincenzo nibali, tadej pogacar

    ikinci grup ise sprinterler. bu arkadaşlar daha düz etaplarda öne çıkarlar. son 400-500 metreye kadar arkadaşlarının arkasında güçlerini korurlar ve son anda patlayıcı bir atakla sprint atıp etap galibiyeti kovalarlar. yine sprinter olup etap galibiyetini hedeflemeyen arkadaşlar ise takımındaki sprintere yardımcı olur ki kendilerine yine domestik denir. örnek sprinterler alessandro petacchı, mark cavendish, andre greipel,

    üçüncü grup ise klasikçiler. hem dağları çıkabilen hem de sprint atabilen bisikletçileri temsil ederler. büyük turlardan ziyade tek günlük, içerisinde tırmanışlar da barındıran uzun ve zorlayıcı tek günlük klasik yarışlarda öne çıkarlar. büyük turlar gibi 21 gün boyunca her tırmanışı önde geçemeseler de tek gün için en zorlu tırmanışları önde geçebilirler ya da gününde olduklarında en iyi sprintlerlerden daha iyi sprint atabilirler. örnek klasikçiler fabian cancellara, peter sagan, wout van aert

    bu grupların haricinde detayda zaman karşı, rouleur, puncheur, gibi tanımlamalar da var ama genel profilden bahsetmek için bu üç grup yeterli olacaktır.

    tırmanışın olmadığı düz etaplar her bisikletçinin çapraz rüzgar, kaza vs gibi ekstrem durumlar olmadığı sürece bitirebileceği etaplardır. dağlık etaplarda ise tırmanışçı özellikleri öne çıkan bisikletçiler etabı önde bitirir. diğer sprinter özellikli bisikletçiler ise zaman limiti dahilinde gelmeye çalışırlar. bu zaman limiti etabın zorluğuna göre değişmekle beraber 20-40 dk arasında değişir. yani bir tırmanış etabını bir sprinterin 30 dk geriden bitirmesi anormal değildir. bir tırmanış etabında bir sprinterin zaman limiti dışında kalması da anormal değildir. büyük turlarda sayısız defa örneklerini görebilirsiniz. örneğin bu sene turda cavendish yeşil mayoyla zaman limitinde kalabilmek için çok uğraştı ve sınırlar içinde kalıp turu tamamladı. yeşil mayoyu da kazandı.

    tokyo 2020 yol bisikleti etabına bakarsak çok yüksek irtifalı bir tırmanış etabı görüyoruz. dağda tırmanışla bitmese bile içerisinde birden çok tırmanış var. yukarıda bahsettiğim bilgiler ışığında baktığımızda tırmanışçıların bu etapta öne çıkmasını bekliyoruz. ek olarak bu irtifaları kaldırabilecek güçteki klasikçileri de bu gruba alabiliriz.

    bizim tokyo 2020'ye gönderdiğimiz sporculara bakarsak hiç biri saf tırmanışçı ya da klasikçi değil. hele ahmet örken tam bir sprinter. bu denli sert bir etaba asla gitmemesi gereken bir profil. ancak sevgili federasyonumuz sanırım gençlerin biraz tokyo'da gezmesini arzulamış olacak ki kendilerini olimpiyata götürmüş. bunun başka açıklaması olamaz. bu etap profilini gören her mantıklı insan* ahmetin orada olamaması gerektiğini bilir. bu durumun baş sorumlusu federasyondur. federasyonun başındaki beyefendi eski bir biskletçi olmasına rağmen, federasyonu hayatında 3 tekerlekli bisiklete bile binmemişçesine yönetmektedir. böyle amatörce yönetime böyle sonuçlar normaldir. kendilerinin diğer vukuatlarını merak eden dostlara 15 temmuz bisiklet yarışının akibetini araştırmalarını ya da gran fondo yarışları için yaptıkları üçkağıtları araştırmalarını öneriyorum.

    bir diğer sitemim de sporculara olacak. tamam sizin profilinize uymuyor olabilir bu etap ama daha 100 km de pes etmek ya da limit dışında kalmak biraz can yakıcı değil mi? hele ki ahmet sen zamanında israel cycling academy ile anlaşmış bir sporcuyken daha 100 km bile çıkaramayacak duruma nasıl gelebildin? daha önce de dedim keşke yetenek ve vizyon aynı anda sporcularımızda olabilseydi. neyse hadi siz malezyada kendi kendinize bisiklete binmeye devam edin nasılsa 2024'te paris'e gezmeye çağırırlar sizi.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap