3 entry daha
  • bilgisayarların son kullanıcının hayatının bir parçası halini alması, dijital bir yaşam alanını oluşmasına, yaşam pratiğinin hızlanmasına ve bilgiye erişimin anlık bir mesele halini almasına sebep olmuştur. iletişim de bu yenilik ve dönüşen yaşam pratiğinin ivmesine kapılmış ve dijital alana dâhil olmuştur. iletişim eylemliliği esasında veri alışverişi olduğundan; tam da bu mesele için tasarlanmış dijital alan, iletişimin etkinliğine çağ atlatmıştır.

    dijital teknolojilerin hızlı yayılışı ile elektronik donanımlar, bireylerin birer uzuvları halini almış ve son kullanıcılar bu donanımlar sayesinde her an çevrimiçi olarak iletişim halinde bulunur hale gelmişlerdir. iletişim artık olağan günlük yaşamın bir parçası halini almıştır.

    dijital alan, elektronik ekipmanlarla çevrelenmiş bireylerin yeni sosyalizasyon bölgesi olarak değerlendirmek mümkündür. iletişimde yaşanan dijitalleşme ve dijital alana kayma halleri süreci tek yönlü olmaktan çıkarmış ve iletişim hallerini oldukça çeşitlendirmiştir. dijital alanın unsurları haline gelen elektronik cihazlar, sadece bilgi alınan platformlar olmaktan çıkmış akıllılık özelliği ile çift yönlü akışa olanak sağlamıştır.

    iletişim üzerine geliştirilen teknolojilerin geçmişi incelendiğinde önceliğin kitlesel iletişimin sağlanması adına yazı üzerine çalışmalar yapıldığı görülecektir. gutenberg’in matbaası ile yazılı iletişimin kitlesel boyutu büyük ivme kazanmıştır. öncelikle ilahi metinler olmak ile beraber kitaplar basılmaya başlanmıştır. baskı makinesinin kitle iletişim amacıyla kullanımı yani ilk gazetenin basımı, 16. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir. ilerleyen süreçte gazete ve gergi ile basılı yayın faaliyetleri başlamış oldu. yazılı basın, kitle iletişimin ehemmiyetinin idrak edilmesinde majör bir değer olarak usun süre etkinliğini sürdürmüştür. geçmişin derinliklerinde uzak mesafe iletişimleri aracı unsurlar ile sağlanabilmekteydi. yazılı iletişim yazılan iletinin, aracı unsurlar sayesinde uzun süren bir gönderim süreci sonunda alıcıya ulaştırılması ve alıcının iletiyi okuması ile tamamlanmaktaydı. 19.yüzyılın ortalarına doğru telgraf iletişimi ile yazılı iletişimin hızında artış meydana gelmiştir. telgraf, askeri, politik, mali ve daha pek çok alanda kullanılmaya başlanarak işlem yapma ve karar alma hızlarına etki etmiştir.

    telgraf teknolojisinin ardından 19.yüzyılın sonlarına doğru sesli iletişim adına gelişmeler yaşanmıştır. 1876 yılında alexander graham bell elektronik olarak işitsel verinin iletimini gerçekleştirmiştir. sesli iletişim teknolojileri üzerine denemeler telefonun altyapısını oluşturmuş ve karşılıklı anlık iletişimin sağlanmasında önemli adım olmuştur.

    seli verilerin kitle iletişimine dahil edilmesi, radyo frekanslarının kullanılması ile 19.yüzyılın son yıllarına doğru gerçekleştirilmiştir. bu durum ses kayıtlarına, sesin anlık iletimlerinin üzerine gelişmelere ve pek çok teknolojik ilerlemeye önayak olmuştur. sırası ile mikrofonun bulunması ses kayıt teknolojilerinin gelişmesi plaklar ve sonrasında kayıt bantlarının icadı ve nihayetinde disklere aktarımı, sesli iletişimin ve müziğin gelişimini doğrudan etkilemiştir.

    görsel öğelerin kayıt altına alınmaya başlanması iletişim hususunda yeni yöntemlerin gelişmesine ve iletişimin gelişmesine sebebiyet vermiştir. fotoğraf çekimleri ile anlık görselliğin kayıt altına alınması görsel iletişimin temellerini oluşturmaktadır. ilk aşamada yazılı iletişimi destekleme mahiyetinde basılı yayınlarda kullanılmıştır. anlık kayıtlar zamanla anların kaydına dönüşmüş fotoğraflar hareketlenmiş ve videolara erişmemizi sağlamıştır. videoların kayıt altına alınabilmesi sinemaların ortaya çıkmasına sağlamış ve bu alanlarda görsel hareketli görüntüler izleyicilerin seyrine sunulmuştur. her ne kadar hareketli görüntüler izleyiciye sunulsa da sesli öğeler barındırmadığından ilk gösterimler sessiz olarak kurgulanmaktaydı. zaman içerisinde ses öğelerinin de aktarımının sağlanması ile modern anlamda film gösterimleri izleyici ile buluşmuş ve iletişimin her yöntemi aynı anda uygulamaya dahil edilip yeni bir sanat dalı ortaya konulmuştur. yıllar içerisinde televizyon teknolojisi ile sinema mobilete yeteneği kazanıp ailelerin evlerine kadar girmiştir. televizyonun uzun süre başat iletişim aracı olarak kalmasının ardından yakın geçmişte bilgisayarların ortaya çıkması ve yaygınlaşması ile iletişim ve insanlık adına yeni bir dönemi başlatmıştır.

    bilgisayar teknolojisinin internet ile desteklenmesi ile artık yaşanılan çağ bütünüyle değişmiştir. bilgisayarlar arasında bilgi akışı artık nesnelerin senkronizasyona evrilmiş ve bu şekilde elektronik tüm cihazların birbiri ile iletişimi mümkün hale gelmiştir. internet ve nihayetinde dijital alanın oluşma aşamasında farklı iletişim metotlarının unsurlarını bir araya getiren müşterek iletişim organizasyonunun oluşmasına vesile olmuştur. dijital alanda kullanılan diller uyumluluk göstermektedir.
hesabın var mı? giriş yap