13 entry daha
  • cevirisi hakkinda tartismalar bulunan, sehir merkezine belli mesafede yer alan, daha cok orta ve üst gelir siniflari tarafindan tercih edilen yerlesimlere verilen isimdir.
    "varos mu banliyö mü daha dogru kelime cevirisi?" tartismasi, ülkelerin kentlesme tarihleri acisindan "suburb"ü ele almayi gerektirir. bu girdinin devaminda bu kelimenin cikis noktasi, amerika'da ve ülkemizdeki karsiligi ele alinip, ne banliyönün ne de varosun tam karsiligi olmadigi sonucuna varilacaktir*.

    yukarida birden fazla yazarin belirttigi gibi, "suburb" kent merkezinden uzakta yer alan, genellikle müstakil evlerden olusan kent dokusudur. "suburb"ler, 1960'larda nüfusu hizla artan amerikan sehirlerinde, beyaz yakalilarin daha güvenli yerlerde yasama istegi sonucu ortaya cikmistir. desperate housewives'in cekildigi set tam anlamiyla "suburb"e örnektir. haliyle, "banliyö" olarak cevrilmesi kavramin aslina (cok olmasa da)yakin bir ceviri olur.

    türkiye'de "suburb" gelisimine net örnek vermek ise zordur. turk sehirlerinde kentsel gelisim, avrupa ve amerika sehirlerinden farkli gerceklesmektedir. bizim sehircilik anlayisimizda "suburb" benzeri olusumlar kisa sürede etraflarinda artan konut sayisi ile yeni bir mahalle/ilce olusturabilecek boyuta ulasirlar. bir örnek: ufak tefek cinayetler dizisinin seti dizi ilk basladiginda "suburb"e bir örnekti. ancak, google earth'ün gösterdigi kadariyla orasi da artik mahalledir.

    "varos"un dogru ceviri olmamasi ise su noktada kendini göstermektedir: yukarida bir yazar arkadasin dedigi gibi "varos" tdk tarafindan "kentin disinda kalan mahalle" olarak cevrilmis. wikipedia'nin bu konuda aciklamasi ise "genelde gecekondularla olusturulmus kent disindaki yerlesim birileri"dir. eh haliyle, "varos" denildiginde zihnimiz istemsizce sosyoekonomik olarak düsük bir seviyeyi hatirlamaktadir. böyle dusunuldugunde de "varos", kelime anlami olarak karsilasa da, kulturel olarak "suburb"un karsiligi olmamaktadir-dil yasayan bir varliktir cünkü.

    haliyle, ne "varos" ne de "banliyö" kelimenin tam karsiligi degildir. akademik makalelerde de genellikle "suburb"/"suburban" kelimeleri tirnak icerisinde kullanilip, dipnotta aciklamasi yapilir.

    edit:imla.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap