72 entry daha
  • sığırcık, ingiltere'de sıklıkla rastlanılan bir kuş türü ama amerika'daki varlıklarının anlatacağım şekilde gerçekleştiğini öğrenince şaşırdım biraz.

    kuşlar, shakespeare'in oyunlarında ve şiirlerinde belirgin bir şekilde yer alıyor ve bu kuşlar yüzyıllardır kuş severlere ilham kaynağı olmuş. öyle ki, 1890'da eugene schieffelin adında bir alman göçmen, shakespeare'in kuşlarından biri olan sığırcığı kuzey amerika'ya tanıtmanın harika bir fikir olacağına karar vermiş. soğuk bir kış günü, 60 sığırcık yavrusunu new york central park'ta özgür bırakmış.

    sonuç; abd şu anda tahminen 200 milyon avrupa sığırcığına ev sahipliği yapıyor! daha doğrusu biraz istilacı bir tür olarak biliniyorlar. havaalanlarında sorun olabiliyorlar. bir sığırcık sürüsü bir uçağa çarptığında etkileri yıkıcı olabiliyor ki; 1960'da abd havacılık tarihindeki en ölümcül kuş çarpmasına neden olmuşlar ve 62 kişi ölmüş.

    sığırcıklar ayrıca abd tarımına yılda yaklaşık 1 milyar dolara mal oluyormuş ve mahsullere, özellikle de meyve ağaçlarına zarar veriyorlarmış. aslına bakarsanız sığırcıklardan shakespeare tarafından yalnızca bir kez bahsedilmiş; henry ıv, bölüm ı'de. hotspur, kral'a isyan ediyor ve ona eziyet etmenin yollarını düşünüyor; bir sığırcık yavrusuna kralın düşmanlarından biri olan "mortimer" demeyi öğretmeyi hayal ediyor.

    bilim insanları, artan sığırcık sayısı ile kızıl başlı ağaçkakan, mor martin ve mavi kuş gibi yerli türlerin azalması arasında bir ilişki olduğunu söylüyorlar.

    cornell üniversitesi ornitoloji laboratuvarı'ndan kevin mcgowan şöyle demiş;

    "bu topluluklar tarafından yapılan tanıtımların çoğu sefil bir şekilde başarısız oldu ama bazıları çok başarılı oldular; ev serçesi ve avrupa sığırcığı gibi. gerçekten burada olmamaları gerektiği iddia edilebilir ancak sığırcıklar gerçekten harika kuşlardır. göğüslerinde ve boğazlarında mor ve yeşil renkler vardır ve gerçekten güzel öterler."

    kaynak: https://www.bbc.co.uk/news/magazine-27055030

    [kaynak https://www.bbc.co.uk/news/magazine-27055030]

    görsel

    edit: düzenleme
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap