127 entry daha
  • uzun zamandır oynamamanın verdiği özlemle, yeni başlayanlar ve oyununu geliştirmek isteyenler için hakkında bir kaç tavsiye vermek istediğim spor dalı. umarım sizler için faydalı bilgiler içerir.

    1) duruş: ayaklar omuz hizasında açılmalı. solak oyuncular için sağ ayak yarım adım ilerde, sağlak oyuncular için sol ayak yarım adım ilerde olmalıdır. eğilirken yarım adım ilerde olan bacak biraz kırılmalı, geride olan ayak ise dimdik olmalıdır. yere ne kadar sağlam basarsanız o kadar rahat pozisyon alırsınız.

    2) pozisyon: masada pozisyon alırken; sizin, beyaz top ve hedef top (cebe gitmesi için temas edilmesi gereken noktası) ile aynı düzlemde olmanız gerekmektedir. yani açısız bir vuruşta cep, hedef top ve beyaz top arasına çekilen hayali çizgiyi, ıstakanızın dümdüz devam ettirmesi gerekir.

    3) eğilme: güzel bir duruş ve pozisyon aldıktan sonra, ıstakanızın masaya olabildiğince paralel olması için masaya olabildiğince eğilmeniz gerekmektedir. ıstaka çenenize değebilir. masaya ne kadar eğilirseniz, hedef topun giderini, yani cebe gitmesi için temas edilmesi gereken yerini o kadar rahat görürsünüz. masaya açılı duran ıstaka, beyaz topa kavis verecek, bu da istenen vuruşu yapmanızı engelleyecektir.

    4) el mesafesi: gaga mesafesi de denir. ıstakanın ucunu tuttuğunuz elinizin, beyaz topa ne çok yakın ne de çok uzak olması gerekir. çok yavaş yapılan vuruşta elin yakın, çok sert yapılan vuruşta ıstakanın ivme kazanması için elin uzak konumlandırılması gerekir. ancak genelde olduğu gibi, orta tempolu vuruşlarda, el mesafesi 10-15 cm olmalıdır.

    örnek resim: https://cdn.shopify.com/…nce_large.jpg?v=1562700003

    5) köprü veya kelepçe: ıstakayı iki çeşit konumlandırma şekli vardır. köprü, baş parmağın, işaret parmağının yanına koyulmasıyla olur. snooker'da genelde bu tutuş kullanılır. görüş mesafesini kapatmaz, ancak sert vuruşlarda ıstaka kontrolünü zorlaştırır. kelepçe, işaret parmak ucunun orta parmağın üstüne ve baş parmak ucunun ise ikisinin buluştuğu yere koyulmasıyla olur. amerikan'da genelde bu tutuş kullanılır. görüş mesafesini biraz kapatır ancak sert vuruşlarda ıstaka hakimiyetini kolaylaştırır.

    örnek resim: https://10sorts.com/…/12/how-to-hold-a-pool-cue.jpg

    6) limaj: ıstakayı topa vurmadan önceki ileri geri yapma hareketidir. aslında her seferinde topa hayali bir vuruş yaparsınız ve vuruşu beğenmeyip tekrarlarsınız. hayalinizdeki vuruşu yaptığınızı düşündüğünüzde, bu sefer topa gerçekten vurursunuz. limaj bu yüzden bilardodaki en önemli faktördür. düzgün bir limaj içinse ilk 5 maddenin her biri çok önemlidir. bu maddelere ek olarak, limaj yaparken omuz ve bilek hareket etmemelidir. limaj hareketi sadece dirseğin bükülmesiyle gerçekleştirilmelidir. ıstaka ne sıkı, ne de gevşek tutulmalıdır. yukarda bahsettiğim hayali çizgiden ıstakanız şaşmamalıdır. limajı geliştirip kas hafızasına atmak için, boş bir şişeye ıstakanızı limaj yaparak sokup çıkarabilirsiniz. böylece ıstakanın ucunu takip edip, kusursuz bir limaj alıp almadığınızı anlayabilirsiniz. kusurlu bir limajdan sonra yapılan vuruşta, beyaz topun istediğiniz noktasına vuramazsınız, bu da beyaz topa falso veya spin gibi hareketler kazandırıp, istenen noktadan sapmasına yol açacaktır.

    artık orta kalibre vuruşları yapıp, oyununu geliştirmek isteyen, sonraki vuruşlara pozisyon almak isteyenler için de bir kaç şey söyleyeyim.

    1) falso: topun bantla temasından sonra, normal açısından daha fazla sola veya sağa sapma durumu. top toptan falso almaz, banttan falso alır. dolayısıyla banda temas etmeyeceğiniz vuruşlarda falso kullanmak gereksizdir. tabi ki falso ile hafif sapmalar olacaktır ancak gözle görülmeyecek kadar azdır. falso kullanımındaki en büyük hata, falsoyu ayarlarken ıstakayı ittiğiniz elinizi sağa sola oynatmaktır. bu hatayı sakın yapmayın. falso verirken köprü veya kelepçe yaptığınız elinizi kaldırıp, beyaz topun biraz daha sağ/sol tarafına koyun. dediğim gibi, falso kesinlikle ıstakayı ittiğiniz elinizle verilmemeli. çünkü bu topun hangi tarafına vurduğunuzdan ziyade, masada hangi yöne gideceğini etkiler, yani beyaz topun masada ilerlerken ne tarafa döneceğini değil.

    2) sapma: falso kullanımında beyaz top sapar. örneğin sol falso kullanarak beyaz topa vurulduğunda, beyaz top biraz sağa kayıp ilerleyecektir. tersi ise sağ falso kullanımında geçerli tabi ki. bu da şu demek oluyor. sol falso kullanırken hedef topun cebe giden noktasının biraz daha soluna, sağ falso kullanırken hedef topun cebe giden noktasının biraz daha sağına vurmanız gerekmektedir. çünkü top zaten falso verilen yönün tersine saptığı için, siz hedef topun biraz daha falso yönüne hedef aldığınızda, beyaz top aslında hedef topun tam cebe giden noktasına temas edecektir. bu tabi ki kullandığınız ıstakanın kalitesine, topların pürüzsüzlüğüne, vuruş hızına ve çuhaya göre değişiklik gösterir.

    3) spin: topun üstüne veya altına yapılan vuruşlardır. üste yapılan vuruşa sırt, alta yapılan vuruşa ise kleps denir. beyaz topun hedef top ile olan temasından sonra, ileriye gitmesini (sırt) ya da tekrar size dönmesini (kleps) sağlar. top banttan spin almaz, top toptan spin alır. çünkü spinde hacim önemlidir. bandın hacmi toptan kat kat fazla olduğu için ne kadar sırt vurursanız vurun, banda çarptıktan sonra ilerlemeye devam etmeyecektir. ya da kleps vursanız da vurmasanız da, top banda çarptıktan sonra, geri sekecektir. ancak açılı vuruşlarda, topun açısının azalmasında ve artmasında çok az da olsa etkisi vardır. sırt ve kleps vuruşlarında, ıstaka masaya olabildiğince paralel olmalı ve ıstakayı vuruş esnasında uzatabildiğiniz kadar uzatmalısınız. ıstaka paralel olmazsa, topa istemeden kavis verirsiniz. beyaz topun banda yakın olduğu pozisyonlarda, ıstakanın arkasını yukarı kaldırmak zorunda kalırsınız, yani eğilemezsiniz, bu da sağlıksız bir vuruş demektir.

    ayrıyetten falso ve spin'in aynı anda kullanıldığı vuruşlar vardır. sağ kleps, sol kleps, sağ sırt ve sol sırt. bu, hem toptan spin almak istediğinizde, hem de banttan falso almak istediğinizde kullanılır. falso maddesindeki faktörlerle tamamen aynı olmasına karşın, spin de kullanıldığı için, normal falsodan çok daha zordur.

    bu 3 maddeyi daha iyi anlamak için de şu videoyu izlemenizi öneririm. falsonun kullanıldığı vuruşlarda, topun sağa sola kayması sizi yanıltmasın. bu videoda oyuncu, sapmayı hesaba katmaktan ziyade, hedef topun numaralandırılmış tarafını hedef alıyor, yani direkt hedef topun ortasına vurmuyor. dolayısıyla beyaz top hedefle buluştuktan sonra sağa/sola kayıyor. bu topun toptan falso aldığını göstermez. sapmadan dolayı, hedef topun ortasına değil, biraz daha kenarına vurduğunu gösterir. dediğim gibi bu sizi yanıltmasın. hiç bir şekilde sapma düşünülmeden hedef topun ortasına sol kleps vurduğunuzda, top geriye ve sağa gelirdi.

    örnek video: https://www.instagram.com/p/cstohxjibb1/

    4) swerve: son olarak ise bu vuruştan bahsetmek istiyorum. masse de denir. beyaz topa kavis kazandırmak amacıyla yapılır. beyaz top, hedef topun cebe gitmesi için temas edilmesi gereken noktasını görmediğinde, swerve vuruşu topların uzaklığına ve açıyı kapatan diğer topun pozisyonuna göre iyi bir alternatif olabilir. bu vuruşu uygulamak için, ıstakanın arkası kaldırılır. ıstaka masaya açılı pozisyondayken, beyaz topun hangi yöne kavis alması isteniyorsa, o yönün tersine, açılı bir vuruş yapılır. mesela beyaz topun, hedef topla arasına girip pozisyon bozan topun sağından kavis alması isteniyorsa, beyaz topun sol tarafına belirttiğim gibi açılı bir vuruş yapılır. kavis derecesi ve beyaz topun hedefle buluşma noktası; ıstaka açısına, vuruş hızına ve çuha kalitesine göre değişiklik gösterir.

    örnek video: https://www.youtube.com/watch?v=89g7sq7znqo

    hem kendime uğraş olsun diye, hem de bilardo ile ilgilenenlere yardımcı olması dileğiyle böyle bir entry girmek istedim. umarım işinize yarar. bir ara lisanslı oyuncuydum. söylediklerim benim tarzım değil, olması gereken diye düşünüyorum. hepinize iyi eğlenceler.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap