5 entry daha
  • geçtiğimiz iki yıldır çok büyük hızla gelişmekte olan ufak bir rus şehri. gitme imkanı olanlar için, gezilecek güzel yerleri var fakat daha çok emekli olup huzur istediğinizde yerleşebileceğiniz tipte bir şehir.

    her köşesinde, türkiye ye kıyasla çok düşük fiyatlara kehribar satılıyor aynı zamanda. bizde sokakta simit satıldığı gibi orda kehribar takılar, süs eşyaları, hediyelikler, anahtarlıklar, çakmaklar ve her tür ıvır zıvır satılıyor. şehrin tam göbeğinde de bir 'yantarnaya muzey' var. kehribar müzesi. görmeye değer bir yer. güzel bir hayvanat bahçeleri ve tabii ki kant'ın mezarı ve müzesi var.

    kant müzesinin üzerine kurulu olduğu ada, eskiden şehir merkeziymiş. şehrin geri kalanına 7 tane köprüyle bağlanıyor. adanın ne kadar ufak olduğu göz önüne alındığında, pek küçük bir şehir olduğunu anlıyor insan. aynı zamanda "bu köprülerin üzerindeki çivilerden biri altından, bakalım bulabilecek misin?" gibi eğlenceli ama gereksiz efsaneleri de var. ada etrafında mini teknelerle gezintiye çıkılabiliyor ve rusya nın her yerinde olduğu gibi yerliler ve turistler için fiyatlar farklı. adanın etrafını tamamen botla turlamak imkansız çünkü bu yolun bir kısmı askeri bölge. rusya'nın kışın donmayan tek limanı burada bulunuyor. google earth ten bakmaya çalıştığınızda da buara zoom yapamayacağınızı keşfediyorsunuz. yassak.

    kaliningrad ın çok şirin iki de mesire yeri var. zelenogradsk ve svetlogorsk. bu deniz kıyısı kasabalarına arabayla ya da trenle gitmeyi tercih edebilirsiniz. iki şekilde de muhteşem güzellikte ormanların içinden geçiyorsunuz. şehirden kalkan dolmuşlar da var tabii fakat hafta sonları herkes o taraflara kaçmaya çalıştığı için inanılmaz kalabalık oluyor ve dolmuşlar saat başı. akşam 10 gibi de bitiyor. svetlogorsk ta kalabileceğiniz oteller var. bacaklarınız kuvvetliyse tümünü yürüyerek gezebileceğiniz büyüklükte bir yer. kışın denize girenleri görmek de mümkün. dolmuşu kaçırırsanız da, illaki biri arabayla durup kişi başı 150 ruble gibi fiyatlara sizi şehre bırakmayı öneriyor.

    şehir halkı, kaliningrad ya da moskova da olduğu kadar yabancı görmeye alışık değil. nerede olursanız olun, farklı bir dil konuştuğunuzda insanlar mutlaka ilgileniyor ve hatta çekinmeden gelip 'nece konuşuyosunuz? nerelisiniz?' diye illa soruyorlar. aynı şekilde, ingilizce konuşan insan sayısı da yine diğer şehirlere kıyasla az.

    eski alman şehri olması dolayısıyla mimarisi alman mimarisi. rus yapılarını anında seçebiliyorsunuz. gri, büyük ve çirkin sovyet yapıları var ama şehrin genelini, iki-üç katlı, sivri çatılı şirin ve biraz döküntü eski evler oluşturuyor.

    şehrin en büyük havaalanı hrabrovo şu anda türkler tarafından renove ediliyor. istanbul-kaliningrad arası uçuş yok, geçtiğimiz yılbaşında tek bir deneme seferi yapılıp sadece 9 yolcu bulması sebebiyle de yakında olacak gibi durmuyor fakat moskova ya da st petersburg üzerinden kaliningrad a gitmek mümkün. moskova dan 50 dk kadar sürüyor.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap