7 entry daha
  • geçtiğimiz haftasonu haberlerde yargılan peru eski başbakanı alberto fujimori'yi duruşmada uyuklayan, sempatik bir yaşlı olarak gösterdiler. hakim uyarıyor fujimori'yi "uyumayın" diye, ama ne yapsın? "yorgun düşmüş" işte. bizdeki medya alışmış eli kanlı politikacıları sempatik, ununu elemiş eleğini asmış ve normal çalışanlar gibi artık emeklilik günlerini mutlu mesut geçirmesi gereken sevecen yaşlılar gibi göstermeye, varsın peru temsilcisini de göstersin. (insanın gırtlağına yapışası gelmiyor değil)

    ülkenin başına gelenler hiç de yabancısı olmadığımız şeyler; başlarına çuval geçiren hakimlerle yapılan gizli mahkemelerde oldu bitti yargılamalarla binlerce insanın cezaevlerine konulması, cezaevlerine askerlerin yaptıkları baskınlarla yüzlerce insanın öldürülmesi, gözaltında kayıplar, gerilla ailelerine yapılan baskılar..doğum kontrolü adı altında köylü kadınları kısırlaştırmaları (bakın bunu unutmuş bizimkiler), abd'nin "uyuşturucuyla mücadele" bahanesiyle peru ordusuna yaptığı milyonlarca dolarlık askeri yardımlar, kendi elleriyle kurduğu kukla hükümetler..

    mario vargas llosa dururken, büyük farkla fujimori'yi seçen, üstüne parlametoyu kapatıp askeri darbeyi referandumla onaylayan bir halk için mücadele etmek, bedeller ödemek ve sosyalizm çabaları zaten tartışılması gereken başka bir konu. "müstehak" dememek, diyememek var tüm yaşanan vahşet ve adaletsizlik karşısında.

    1992'de başkan guzman'ın yakalanışı ve 1997'de ekranlarda da izlediğimiz mrta'nın büyükelçilik işgal eylemi baskını ile peru'da toplumsal mücadele açısından pek çok şey değişti ama yine de "el marxismo-leninismo abrirá el sendero luminoso hacia la revolución"
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap