24 entry daha
  • ressamın veya tablonun adını bilmiyor olabilirsiniz ama muhtemelen bir yerlerde görmüşsünüzdür. 1930 yılında yapılmış olan "amerikan gotiği", popüler kültürde birçok farklı çalışmaya ilham vermiş ve neredeyse mona lisa kadar parodisi yapılmış bir eser.

    grant wood, american gothic, 1930

    esere ismini veren 19. yüzyıldan kalma bir çiftlik evinin mimarisinden ilham alan grant wood'un sert bakışlı bir kadını, elinde dirgen tutan sade görünüşlü gözlüklü bir adamı ve kendi başına bir karakter gibi görünen üç dişli dirgeni merkeze koyduğu tablo izleyicide yoğun bir merak uyandırır. tablodaki rahatsız edici tek ayrıntı ise figürlerin soğuk ifadesi ve aynı yöne bakmamasıdır.

    figürler kim, niye mutsuzlar, neden bu kadar katılar, nereye bakıyorlar, arkalarındaki evde mi yaşıyorlar, mazota zam mı geldi, yine emeği veren değil de tüccar mı kazandı, bekir pakdemirli oraya mı atandı, kredi borçları yüzünden topraklarını terk etmek zorunda mı kaldılar… bilinmez.

    izleyicinin kendine göre yorum yapmasına olanak sağlayan tablodaki gizemli belirsizliklere rağmen görünen tek gerçek: çiftçiler zor durumda.

    “kılınç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenildi.” atatürk
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap