8 entry daha
  • ekonominin temel parametrelerinden olan faiz enflasyon ilişkisi iktisat ilmi icat edildiğinden beridir tartışmaların öbeğindedir. genel olarak söylemek gerekirse faiz düşerse enflasyon artar ya da faiz artarsa enflasyon azalır tezi hakim bir konumdadır. diyelim ki dünyada bin tane iktisatçı varsa, bunun 990 tanesi bu tezi savunur diyebiliriz. tabi bunun tersini savunanlar da vardır; yani faiz düştükçe enflasyon düşer ama uzun vadede, hem de üretimle desteklendiği sürece. işte o bin iktisançının on tanesi de bu görüşü savunur diyebiliriz. bu on kişinin piri de irving fisher'dir.

    2021 yılının özellikle son beş ayında yapılan faiz indirimleriyle bütün dünyada ekonomi ile ilgilenen herkesin dikkatini çeken türkiye işte bu fisherci yaklaşımın ürünüdür.

    erdoğan bir model deniyor; ya kendisine saplayacak ya da millete... dedikleri işte bu modeldir. erdoğan bu modelle, "kısa vadede faiz düştükçe enflasyon ve ona bağlı olarak kur artışı olabilir ancak uzun vadede taşlar yerine oturacak, gül gibi olacağız" diyor. bu belki doğru olabilir ama sayın erdoğan'ın burada unuttuğu bir şey var; türk milleti realitesi. türk milleti bu uzun vadeyi bekler mi? bana göre dünya üzerinde en pragmatist millet olan türk milleti bunu yemez benden söylemesi.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap