25 entry daha
  • kendim tıp doktoruyum.

    bu konuda meslektaşlarıma bilgi verecek bir entry i buraya bırakmak istiyorum. amacım hepsine yardımcı olmak. öncelikle şunu baştan söyleyeyim mesaj kutum hep açık. yazarsanız 2 gün içerisinde dönüş sağlarım.

    yazacaklarımın hepsi pratikte öğrendiğim bilgiler ve hukuki eğitimim yoktur. eğer hukuk mezunu arkadaşlarım düzeltme yaparlarsa aynen yayınlamaya da hazırım.

    merhabalar. bu süreç çok uzun ama özet geçeyim. 2019 aralık ayında 3 ayrı hasta tarafından dava edildiğim ve 1 milyon lirayı aşan tutarda tazminatla karşı karşıya olduğum tarafıma iletildi. konu hakkında hiçbir bilgim yoktu. o zaman dağılmıştım. şimdi yok yere üzüldüğümü fark ediyorum ama benim o zamanki halimde olan meslektaşlarıma da yardımcı olacak bir kaynak oluşturayım istiyorum.

    cimer şikayetleri, başhekimliğe şikayetler bu entry nin konusu değil, çünkü bunların hukuki yaptırımı sınırlı (yok derim de neyse), savunmanız istenir, cevap yazar geçersiniz. hasta yakınlarının işi mahkemeye taşıyabileceğinin ön uyarısı olması haricinde önemi yok bence. bu şikayetlerin canınızı sıkmak haricinde bir fonksiyonu yok.

    ama diyelim dava edildiniz. siz bunu ceza davası esnasında öğrendiniz. 2 tip dava var, ceza davası ve tazminat davası. bunları anlatacağım. hasta veya yakını gitti ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. bana yanlış tıbbi uygulama yapıldı diye. ön soruşturma açıldı. devlette çalışıyorsanız bakanlık sorumlu, üniversitede üniversiteniz, özelciyseniz maalesef siz. yani devletteyseniz dava şahsınıza açılmıyor. bakanlık veya üniversiteye açılıyor. ama benle ilgisi yok rahatım demeyin. dava kaybedilirse tazminat aynen size “rücu” ediliyor. yani tazminat ödenip sizden isteniyor.

    konumuza dönelim, size dava açıldı. ne yapacaksınız?

    1) sigortanız var mı arkadaşlar. sigorta çok kıymetli. hastanın muayene/ameliyat edildiği tarihte sigortalı mıydınız? bu önemli. sigortalıysanız sigortanıza bilgi vereceksiniz. sigortalar puşt arkadaşlar. öncelikle iyi bir sigorta şirketinden sigortanız olmalı. özelden yazarsanız avukatlarla görüşmelerim sonrası bizzat onlardan öğrendiğim güvenilir sigorta şirketlerini yazabilirim. farkları şu, iyi olanlar tazminat durumunda çıkarıp parayı şak diye veriyor, size avukat tutuyor mağdur olmamanız için. kötü olanlar ise ödememek için 40 bahane uyduruyor, avukat falan da tutmuyor.

    2) sigortalısınız, avukat tutmanız lazım. sigortanız eğer iyiyse zaten siz bişey yapmadan sizi avukat arıyor, hakkınızda böyle bi durum var dosyayı toparlayalım diye. diyelim ki olmadı. yazın bana ben size avukatlık firmalarından örnekler veririm. bunlar sigortalarla anlaşmalı. benim sigortam avukat tutmayacağız sonuca göre konuşuruz dedi bana mesela. ben avukatlık firmasıyla konuştum olmaz öyle iş biz sigortaya bildiririz diyip hallettiler. gidiyorsunuz vekalet veriyorsunuz (150 tl idi 2019 da) sonrasında bi word dosyasına savunma yazıyorsunuz. avukatlık bürosu bu savunmayı düzenleyip davaya dahil olma dilekçesi veriyor ve dahil oluyor. savunma masraflarınız sigortanızdan karşılanıyor.

    3) dava için mahkemeye gitmek falan yok. hakime derdimi nasıl anlatırım demeyin. duruşmalar gıyabınızda yapılıyor öyle türk dizisi gibi sahneler hayal etmeyin.

    4) uyap tan baktım adıma dosya yok dava edilmemişim demeyin. devlette çalışıyorsanız dava edilen sağlık bakanlığı veya üniversiteniz, ama onlar davayı kaybederse tazminatı size rücu edecekler (ittirecekler). o yüzden dikkatli olmak lazım.

    5) e ben bilmiyodum adıma dava açılmış, ulan bi de kaybetmişim, napacaam?

    şimdi bu puşt sigorta şirketleri diyor ki bana önceden bildirmen lazımdı vıy ben ödemem. yok arkadaşlar böyle bişey. benim hastanem insandı da bana haber verdiler dava açılmış kaybedersek sana ittirecek devlet gel savunmanı yap diye. diyelim vermediler haber(meslektaşlarıma oldu), dava kaybedilmiş rücu aşamasında haberiniz oldu. sigortaya böyle böyle diyeceksiniz ödeyecek arkadaşlar(400bin liraya kadar). haberiniz olduğunda sigortaya haber vermek usul. akıllı olsunlar.

    6) sigortam yok ne yapayım?

    ben bir avukatlık şirketiyle çalıştım, kendilerinden memnunum. bu davalar özel ilgi alanları. ulaşırsanız bilgilerini veririm. bidahakine sigortanızı yaptırın. evet yine dava edileceksiniz.

    7) yahu bana ceza davası açıldı. devlet memuruydum soruşturmacı atandı dava izni verilmedi bi dava daha açılmış bu nedir?

    arkadaşlar o ceza davası. ikinci açılan tazminat davası. bunlar ayrı şeyler.

    8) e benim kusurum ceza davası sonucunda yoktu amk ne tazminatı? kusurum yoksa ne tazminatı?

    türk hukuk sistemi arkadaşlar. ceza davası sonucunda kusuru yoktur raporu tazminat davasında faydalı, ama tazminat talebinin reddedileceği garanti değil. tazminat davası yürür arkadaşlar. sizin ilk bilirkişinin raporu da o dosyaya girer. ama büyük ihtimalle adli tıptan da rapor istenir. bu raporun sonucuna göre de hakim kararını verir. bilirkişi raporlarına göre dava reddedilebilir, veya tazminata hüküm verilebilir. bu hükümden sonra 2 hafta içerisinde konuyu istinafa taşıyabilirsiniz siz (tazminata hükmedilirse) veya hasta/yakınları(dava reddedilirse). istinaf sonrası yargıtay a giden dosyam olmadı o yüzden o konuda bir yorum yapmak istemiyorum.

    9) ne kadar sürüyor aga bunlar?

    bikaç yıl sürüyor. çok takılmayın.

    10) bu davalarda elimin güçlü olması için ne yapmam lazım?

    söz uçar yazı kalır arkadaşlar. ne varsa yazın sisteme. öyleydi böyleydiyle olmuyor. sistemde yazı oldu mu herşey kolay. aydınlatılmış onam çok faydalı. sakın ihmal etmeyin.

    11) özelciyim ne yapacağım?

    bilgim az. ama 2 hafta içerisinde (tarafınıza tebliğ tarihinden) savunmanızı göndermeniz lazım gibi bir bilgi kulağıma çalınmıştı. gecikmemek lazım.

    12) ben de hasta yakınını dava edebilir miyim?

    eğer medyada adınız karalanıyorsa evet. ben dava edildim psikolojim bozuldu aha bu da raporum ilaç kullanıyorum derseniz evet. ben etmedim.

    çok takılmayın. avukatlar da diyor alışacaksınız bu işlere diye. benim tüm davalar reddedildi bilirkişi raporları sayesinde, uykumun kaçtığıyla kaldım. ha kötü işler de duyuyoruz biliyorsunuz. bence bu iş yapılmaz.

    benzetmelerim için özür dilerim, niyetim ırkçılık değil, ama devlet doktoruna bangladeşte hasta tedavi etmiş gibi para ödüyor, ölen isviçreliymiş gibi meblağlarla dava açılıyor. bana açılan dava 300bin, yaptığım ameliyattan devletin bana ödediği 120 tl. hadi hatalıyım diyelim. 2500 tane başarılı ameliyat yapacam ki hatamı ödeyeyim. insan hayatı bu kadar kıymetliyse bu paraya tedavi verilmez, bu paraya tedavi veriliyorsa o tazminatlar ödenmez. ayrıca rücu nedir aga, tüm risk benimse çekil aradan sgk parayı bana ödesin. ben veririm sana oda kullanım ücretini.

    sinirleniyor insan. neyse.

    bi mesaj uzaktayım.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap