10 entry daha
  • elimizdeki mevcut bilgilere göre tüm dinozor türleri yumurtlayarak çoğalmıştır. sauropodlar gibi bazı türler, düzinelerce yumurtayı küçük bir yuvaya bırakıp terk ettiler ve yavruları kendi başlarına yumurtadan çıktılar.

    tüylü yırtıcı kuşlarla yakından akraba türler ise daha az sayıda ve daha büyük yumurtaya sahiplerdi ve yumurtalarını korumak için aktif olarak yuvalarına oturup, kuluçkaya yattılar.

    dinozorların yumurtadan çıkma sürelerine dair yakın zamana kadar paleontologların hiçbir fikri bulunmuyordu.

    florida state university'den dr. gregory erickson ve meslektaşları tarafından yayınlanan bir çalışma, dinozorların yumurtadan çıkma süresini iki dinozor türü için netleştirdi:

    ördek gagalı otobur hypacrosaurus ve triceratops ile yakın akraba olan, boynuzlu bir tür olan protoceratops.

    erickson ve ekibi, fosilleşmiş yumurtaların içinde bulunan embriyoların mikroskobik boyuttaki dişlerindeki büyüme çizgilerini inceleyerek, protoceratops yavrularının yumurtadan çıkmasının yaklaşık 2.8 ay sürdüğünü ve hypacrosaurus'un yavrularının 5.8 ay yumurtada kaldığını belirlediler.

    günümüz sürüngenleri de yumurtalarını benzer sürelerde kuluçkada tutar. kuşlar ise iki ay hatta bazı türlerde sadece 2 hafta içerisinde yumurtadan çıkarlar. günümüz kuşları dinozorlardan türemiş olsa da hızlı kuluçka özelliklerini günümüze yakın zamanda geliştirdikleri düşünülmektedir.

    kaynak: bbc science focus/10.1073/pnas.1613716114
hesabın var mı? giriş yap