• birinci nesil savaş, insan gücünün bir bütün halinde halinde kullanıldığı, düzenli orduların hat ve kol düzenlerinde çatışmaya katıldığı savaş şeklidir. makineli tüfek gibi silahlar bu savaş anlayışını geçersiz kılmıştır.

    ikinci nesil savaş, birinci dünya savaşı'nda uygulanan ve yoğun ateş gücüne dayandırılan savaş şeklidir. her ne kadar birinci nesilden hayli farklı olsa da temelde cephe hattı ve sabit siperler üzerinden yürütülen bir savaş şeklidir.

    üçüncü nesil savaş ise manevra ve gerçek zamanlı muhaberatın esas olduğu, sızma, çevirme, etrafını sarma ve düşmanı küçük birlikler halinde izole ederek imha etmeye dayalı ikinci dünya savaşı gibi savaşlardır.

    şu anda ise dünya yeni nesil bir savaş anlayışı ile karşı karşıyadır.

    dördüncü nesil savaş diye adlandırılan bu anlayış, gelişmiş teknolojinin imkanlarından da yararlanarak uyguladığı asimetrik eylemlerle, düşman tarafa hedeflerini elde etmesinin mümkün olmadığı veya mücadelenin maliyetinin çok yüksek olduğu mesajlarını vererek amaçlarına ulaşmaya çalışır.

    sıklıkla devlet dışı aktörler* tarafından uygulanması, terör eylemlerinin ve ileri teknoloji gereçlerinin asimetrik yöntemlerle harmanlanarak kullanılması, düşmanın hassas ve zayıf olan özelliklerinin istismar edilmesini esas alması, psikolojik harekat kavramına önem verilmesi ve sivillerin de hedef seçilebilmesi dördüncü nesil savaşın özelliklerinden bazılarıdır.

    bundan hareketle afganistan ve irak'taki direnişler dördüncü nesil savaş kapsamına girmektedir.

    şuradan özet bilgiler alınabilir. ne yazık ki ingilizce : http://www.windsofchange.net/archives/002736.php

    bir de : (bkz: asimetrik savaş)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap