5 entry daha
  • -- acil uyarı- acil uyarı-acil uyarı-
    lütfen bu videoyu izleyin önce durum o kadar vahim ki tüm trakya'da tarlada traktör ışıkları yanıyor şu an. artık çiftçi yetişmiş ürününden vazgeçmiş durumda. ilaçlama yapabilmek adına, daha fazla zarara uğramamak için yetişmiş, kafa olmuş ayçiçeklerin traktör tekerleğine denk gelen yerlerini eziyor. bu çok iç acıtan, yakan, ağlatan bir durum. normal zamanda, sap ve kafalara zarar vermemek için yürünmez bile o tarlaların içinde.
    bir çiftçi olarak belirteyim ki durum çok kritik seviyede. lütfen bir şekilde konuyu gündemde tutalım.
    tekirdağ, edirne, kırklareli ve istanbul. çiftçiler 24 saat uyanık. yer yer el ile bile ilaçlama yapılıyor.
    görsel
    görsel
    sırt pompasıyla ilaçlama yapan bir çiftçi
    https://twitter.com/…?t=bk1hnzkxuenv1wqwwabi1a&s=19

    sizden ricam lütfen bu konuda, başlığı gündemde tutmanız.
    4 milyon dekar alanda çok büyük tehlike var. rekolte de şu an çok kayıp var. gündöndüler baş verdiği için traktörle ilaçlama çok zor oluyor. imkanı olan çiftçi yüksek ve ince tekerlekle ilaçlama yapıyor. daha çok imkanı olan drone ile ilaçlama yapıyor. bakanlık şu an 7 ilde zirai drone ile ilaçlamaya izin verdi. ama yeterli drone yok, bulunamıyor. gündöndüler 1 metreyi geçmiş durumda. bu acil uyarıdır.
    gerekli ilaçlama yapılmazsa bu direkt yağ fiyatlarına etki edecektir.
    çiftçi zor durumda, ilaç hariç dekar başına yakıt maliyeti 2 litre. ilaç dekar başına 150 tl civarı.

    https://twitter.com/…?t=dm3jxiixazylomrgztap4a&s=19

    https://twitter.com/…?t=a_vxpki3xjdgdndpkretzg&s=19

    edit 1: tırtıl gelişimi kelebekle başlıyor, yumurtalarını yapraklara bırakıyor yumurta süresi birkaç gün sürüyor. ve tırtıl yaşamına başlamış oluyor yaprakta. her şey çok hızlı ilerliyor. o yüzden müdahale de hızlı olması gerekiyor. yaklaşık 20 yıldır karşılaşılmadı böyle bir durumla. tarımsal afettir bu.
    edit 2: zirai uçaklar mevcut sayıları az. özel birkaç şirket bulunuyor. kiralama sistemi ile ama sayı yeterli değil 4 milyon dekar alandan bahsediyoruz.
    bu sebeple ne uçak, ne yeteri kadar zirai drone mevcut değil.
    ama zaman aleyhimize ilerliyor.
    edit 3: tırtıl 1 günde mi çıktı diyenler olmuş, tüm süreç 4-5 gün zaten.
    edit 4: gelen onlarca destek mesajına teşekkür ederim. başlıkta gündeme girmiş. bazıları biz çiftçileri suçlamış, tarım profesyonel yapılmıyor, uygun ilacı atmamışlar diye.
    öncelikle trakya olarak söyleyim, tarım konusunda türkiye'nin holladasınıdır. en çok makina kullanımı, profesyonel ekim dikim trakya da yapılmakta diğer bölgelere göre ardında çukurova bölgesi gelir.
    ilaç konusuna gelince; grip aşısı gibi düşünün tarımsal ilaçları, önceki yıllardaki, hastalıklara, zararlı haşerelere göre ilaç yapılıyor ve uygulanıyor.
    geçmiş yıllarda tırtıl vs yoksa, o ilacı atamazsın.
    edit 5: iki yukarıda demiş birisi, drone var, haritalamayı giriyorsun kendi otomatik ilaçlıyor diye, biz bilmiyorduk sanki, sorun drone olması değil, zamanla yarışıyorsun, 4 milyon dekarlık bir alan aynı anda kaç drone ile ilaçlama yapabilirsin?
228 entry daha
hesabın var mı? giriş yap