20 entry daha
  • quantum of solace ian fleming'in yazmis oldugu bond macerasi olmayan kisa bir bond hikayesinin adi ve hikayedeki valinin insanlar arasi iliskileri anlatmak icin uydurdugu bir terimdir.

    konu olarak film ve hikaye arasinda hicbir baglanti olacagini zannetmiyorum cunku quantum of solace hikayesi james bond ve nassau valisi arasindaki bir konusmadan ibarettir; vali james bond'a bir arkadasinin karisi tarafindan aldatilmasini ve arkadasinin karisindan aldigi duygusal intikami anlatir. yani boyle bir bond hikayesinden beklendigi gibi cinayetler patlamalar yoktur. hatta bu hikayeyi bir bond hikayesi yapan tek sey valinin konustugu kisinin james bond olmasidir, o yuzden tahminim filmin hikaye ile konu olarak hic bir ilgisi alakasi olmayacagidir.

    bu kisa hikayedeki vali'nin (ve dolayisiyla ian fleming'in) quantum of solace tanimi sudur:
    iki insan arasindaki her sorun cozulebilir, aldatmalar, kavgalar, ihanetler, hirsizlik hersey ama hersey unutulabilir fakat bu iki kisiden birinde "quantum of solace" sifir olduysa is bitmistir, yani artik digerine karsi hissettigi insanlik duygularini kaybetmistir, ondan sonsuza kadar nefret edecek, onun da ayni acilari yasamasi icin varini yogunu ortaya koyacaktir. bu yuzden mot a mot cevirisi ("teselli kirintisi") bu baglamda daha anlamli olacaktir, ve belki de anlamsal ceviri olarak "insanlik kirintisi" veya "vicdan kirintisi" demek de dogru olabilir. yetkililere duyurulur.

    tahminim bu filmdeki james bond'da da quantum of solace sifira iniyor ve bir intikam melegine donusuyor, ismin secimi sadece bu yuzden, ama umarim filmin icine bu kisa hikayeyi eklerler de (zaten anca bi on dakika surer) hikayeye yabanci olan izleyiciler de bu kavramla resmi agizdan tanisir.

    bu yazima son vermeden daniel craig hakkinda da bir iki kelam etmek isterim. ian fleming'in yazmis oldugu butun james bond kitaplarini okumus birisi olarak rahatlikla soyleyebilirim ki, james bond romanlarinda yazarin okurun kafasinda cizdigi tip daniel craig'den bir baskasi degildir.
    kitaplardaki james bond boyle manken gibi yakisikli, her attigini vuran, super karizma bir ajan degildir. aynen daniel craig gibi bir "tip"tir. sean connery'nin james bond'u konu olarak kitaplara bagli ama karakter olarak farkliyken, daniel craig'in james bond'u konu olarak farkli ama karakter olarak kitaplardandir.
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap