6 entry daha
  • alıntı:

    ingiltere’de şişe su tartışması

    ingiltere’de hükümet 4 milyar dolarlık şişe su endüstrisine karşı savaş açtı. çevre bakanı phil woolas’ın “şişe su içmek ahlaksızlıktır. her yıl 10 milyar plastik şişeyi doğaya atıyoruz. bunun önüne geçmeliyiz. şişe su kullanmak sigara içmek kadar demode hale gelmeli” sözlerinin ardından şişe suların çevreye etkisi üzerine tartışma başladı. uzmanlara göre şişe suların çevreye bazı etkileri şöyle:

    * bir şişe su içmek çevreye 1 kilometre araba kullanmak kadar zarar veriyor.

    * bir litrelik suyun üretimi sırasında doğaya salınan karbon, 1 litre çeşme suyunun musluklara gelmesi için gösterilen çaba sırasında ortaya çıkan karbondan 600 kat daha fazla...

    * bir plastik şişe denizde 450 yılda kayboluyor, karada bu süre 1000 yılı buluyor. yani bir adet pet şişenin doğada yok olması yaklaşık 110-120 insanın ömrü kadar.

    kaynak: http://w9.gazetevatan.com/…wsid=162603&categoryid=7

    not: ülkemizde bu durum artık bokun, bokunun çıkarılmasından beter bir hale geldi. istanbul'daki dalyaraklar sahra'da yaşamadıkları halde bulundukları şehrin hemen her yerinin ebesinin siktikleri gibi sularını da batırıyorlar ve başka şehirlerin, naturaların, doğal ortamların sularını kendi şehirlerine akıtıyorlar. buna ses çıkarmamak da, konudan bir haber olmak da bana göre ahlaksızlıktır, hatta utanılması gereken aşağılık bir durumdur. ben de bu dalyaraklardan biri olarak; bu konuda dalyaraklığı kabul etsek de reddetsek de, bu genellemenin dışında kalsak da kalmasak da aklanmadığımızı ve lakin durumun da değişmediğini, değişecek gibi de görünmediğini biliyorum. kaldı ki sözlükte bile pet şişe su başlığı ile en iyi pet şişe su başlığına girilen entry sayısı birbirini katlıyor. üzücü. burada pet şişe su'ya methiyeden çok binlerce tencereyi kaplayacak kadar okkalı kalaylar çekilmiş olmasını tercih ederdim. herkese bakır kaplı, bakraçlı, ibrikli ve nostaljik günler dileyerek yersiz, saçma sapan yere üretilen tüm pet şişelerin onları yaratıp dağıtanların bir taraflarına girmesini içtenlikle diliyorum.

    sebep ne olursa olsun; yaşanan yerdeki kaynaklar tüketildiği ve kirletildiği için başka yerlerin kaynaklarını sömürmeye kimsenin hakkı yoktur; sadece bu başka yerlerde yaşayan insanların değil, nefes almanı sağlayan ağaçların ve oralardaki ağaçlar arasında eko sistemin yürümesinin sağlayan hayvan ve diğer kimyaların da var olmaya en az senin kadar hakkı vardır.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap