7 entry daha
  • suliko jgenti'nin yazdığı, rezo chkheidze'nin yönettiği, sergo zakariadze'nin oynadığı 1964 yapımı sovyet filmi. sovyetlerin halk sanatçısı zekeriya bey, bu film sayesinde en iyi oyuncu ödülünü de almış.

    nahif bir er ryan'ı kurtarmak. tabii bu daha önce olduğu için er ryan'a sert bir jariskatsis mama da denilebilir. bu gereksiz yorumdan sonra başka gereksiz yorumlarımı da sunayım. sovyet propagandası olması hasebiyle üstten bakarak izlmeye başaladım, izledikçe de altında kaldım. bir savaş filmini böyle yumuşak ve ilgiyle aktarmak büyük başarı. ne ağır bir savaş dramı var ne de orak çekiçler serpiştirilmiş sahneler. sıkıcı, boğucu, karikatürize olabilirdi. ama hepsinden sıyrılmış ve bir klasik çıkmış ortaya (filme 7 vermiştim, bu kadar şey yazdıktan sonra 8 verip geldim). sonunun tahmin edilebilirliği, epik davranışlar göze batmıyor.

    her ne kadar daha çok beğenilse de bir eisenstein çiğliği yoktu bu filmde, daha pişmiş bir sinema. üzüm bahçesi sahnesi dışında sürekli pozitif bir hava sunulması bile bayağı gelmiyor. üzüm sahnesinde sovyetlerin "bizim de eksiklerimiz var ama işte hakiki sovyet georgiy'dir" mesajını bile göz kanatmadan vermişler.

    filmi youtube'dan altyazılı izleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap