3 entry daha
  • öğrenci muhalefetinin 80 sonrasında bahar eylemlerinin ardından yükselişinin 92 itibariyle yaşadığı ilk çöküşe tanıklık eden bir film. film o dönemi çoğu doğu kökenli kürt ve pkk sempatizanı (hatta pkk'li) bir grup öğrencinin gözünden ve örgütlülüklerinden anlatıyor. o dönemi ve daha sonraki dönemleri yaşamış üniversiteli devrimcilerin muhakkak izlemesi gereken bir film. muhtemelen kendisi de böyle bir örgütlülüğün içinden gelen yönetmen kasım öz o dönemin tipolojilerini ve süregelen tartışmaları yansıtmaya çalışmış. kürt sorununa çatışmaların en yoğun olduğu dönemden üniversiteli bir bakış.

    üniversite olarak istanbul üniversitesi' nin seçilmesi filme çok hoş dekorlar sağlamış. ayrıca o dönemin havasının yakalanması için iç ve dış mekanlarda, giysilerde ve dilde özenle çalışılmış, bayağı emek verilmiş. pastel renkler bana o yılları bir daha yaşattı.

    yalnız filme o dönemin öğrenci hareketini görmek için gidenler biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. dediğim gibi film daha çok yurtsever kürt öğrenci hareketine odaklaşmış ve genel bir perspektif sunma niyetinde değil. ancak örgüt içinde yaşanan tartışmalar ve karşılaşılan durumlar çoğu kişiye tanıdık gelecektir:)

    film de ne yazık ki karikatürleştirilmiş tiplere ve davranış kalıplarına rastlamak da mümkün. bu toprakların filmi olduğu için arabeskleşmek ve derinleşememek bence bazı durumlarda göz ardı edilebilir.

    yalnız film 'dağa çağrı' yla bitiyor ki... o dönem yüzlerce üniversiteli yurtseverin uyduğu bir çağrı.
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap