4 entry daha
  • sanat tarihçileri, michelangelo'nun "davut" heykelini yüzyıllardır incelerken, marian üniversitesi'nden bir kardiyoloğ olan dr. daniel gelfman kimsenin daha önce farketmediği bir şeyi gördü."davut"u incelediği fotoğraflarda bu özelliği asla fark etmemişti , ancak 2018'de floransa'ya yaptığı bir ziyaret sırasında davut'u bizzat gördüğünde, boynunun sağ tarafında oldukça şişkin bir damar fark etti. . bir kişi muayene odasına böyle bir damarla gelse, gelfman hemen hastanın önemli bir kalp hastalığı olduğunu düşünürdü.

    ancak michelangelo'nun "davut" u sağlıklı bir insanı tasvir etmesi gerekiyorken neden bu detaya yer verdi?
    şah damarını neden bu şekilde yaptı?
    davut hasta olsaydı, bacaklarında veya karnında olduğu gibi başka yerlerinde şişlikler sergileyeceğini fark etti.

    heykeltıraş, bazı insanların
    heyecanlandıkları zaman şah damarlarının geçici olarak genişlediği, tıpkı diğer insanların duygusal olduklarında kızardıkları gibi bir fenomeni fark etmişti.

    gelfman, sanatçının bunu tıp uzmanlarından çok önce fark etmiş olabileceğini söyledi.

    michelangelo juguler venöz şişkinliğini biliyor muydu?

    michelangelo 1501'de "davut"u yapmaya başladığında, o zamanlar 26 yaşında olan michelangelo'nun kariyeri hızla yükseliyordu. sadece iki yıl önce roma'da, "pieta"yı bitirmişti. yüzyılın başında, floransa katedrali, büyük bir "davut" yapması için bir sanatçı arıyordu.
    michelangelo'ya teslim edilen devasa bir mermer bloktu, yeterince kusurluydu. incil'in eski ahit kahramanının önceki tasvirlerinden farklı bir yol izlemeye karar verdi. sanatçı, muzaffer bir davut'un sonrasını göstermek yerine israil'in genç savaşçısını, goliath'ın alnına saplanan taşı fırlatmadan önce tasvir ediyor. pozdaki gerginlik ve beklenti, şişkin damar için hazır bir neden sağlıyor.

    bilim adamları dolaşım sisteminin mekaniğini 17. yüzyıla kadar tanımlayamazken, michelangelo, zamanının birçok ciddi sanatçısı gibi insan anatomisini dikkatli bir şekilde incelemesiyle biliniyordu.

    michelangelo'nun juguler venöz distansiyonun etkilerini muhtemelen fark etmiş ve bunu gergin figürler yaratmak için kasıtlı olarak kullanmış olabilir.
    kaynak
hesabın var mı? giriş yap