1321 entry daha
  • yakinda the international diye bir film gosterime girecek. alelade bir film degil. clive owen, naomi watts, armin mueller-stahl, ulrich thomsen gibi onemli aktorlerin rol aldigi bir macera-gerilim filmi.

    fragmanlarina su adreslerden ulasabilirisiniz:
    http://pdl.stream.aol.com/…lthe_trlr_01_720p_dl.mov
    http://playlist.yahoo.com/…d=76217414&sdm=web&pt=rd
    http://www.sonypictures.se/…onal/trailer/qt/480.mov

    istanbul'u da filme dahil etmisler. ne guzel dusunmusler. sagolsunlar. belki film gosterime girdiginde haber bultenlerinde "bakin hele su harika filme, istanbul'da da cekimleri yapilmis" diye magrurlanan spikerler bile olur

    turkiye'nin medar-i iftari, 3 imparatorluga baskentlik yapmis istanbul yakinda tum dunya sinemalarinda bu goruntulerle temsil bulacak. ne yazik ki bunlar bircogumuzun yere goge koyamadigi istanbul'un objektiflere yansiyan, yansiyabilecek en guzel goruntulerinden, panaromalarindan birkaci olacak. "ne yazik ki" cunku istanbul'un en guzel hallerinin cogu en fazla bu kadar guzel yil itibariyle ve bunda cekenin, editleyenin hic sucu yok...

    fragmanlardaki bikac goruntuyu paylasmak istiyorum..

    http://img406.imageshack.us/…?image=46208067re9.jpg

    bu ilk fotoda uzerinde yurunulen yer ya kapali carsi ya misir carsisi olsa gerek. buyuk ihtimalle kapali carsi. ikisi de eminonu'nde.

    eminonu ki en azindan bizans'tan beri eski istanbul'un kalbi olan yer.

    fotonun solundaki binalara dikkatinizi cekerim. carsiya, direk, amiyane tabirle, giydirilmis durumdalar. simdi bu binalar yeniyse, yani hic bi tarihi degerleri yoksa, bu sekilde yapilmalarina nasil izin verilmis? hadi zamaninda izin verilmisse, neden simdi istimlak edilip yikilmiyorlar? eger bu binalar eskiyse, yani tarihi degerinden oturu sit alani statusu var da dokunulamiyorsa, yani anitlar kurulundan izinsiz civi bile cakmak yasaksa, o alt kattaki pimapen pencerelerin hali nedir? o gelisiguzel yerlestirilmis uydularin, klimalarin hali nedir? ve daha baska bi cok estetikten uzak ayrinti..

    http://img406.imageshack.us/…?image=74704213fr7.jpg

    ikinci fotoda, onceki fotoda solda kalan binalari bu sefer direk cepheden goruyoruz. goruntu cok daha vahim. binalarin tarihi degeri olmadigi daha olasilik kazaniyor bunu gorunce. fakat her iki halde de, yani yeni de olsa, eski de olsa, fotograftan yansiyan en vahim gercek eski istanbul'un kalbindeki anit yapilarin yanibasindaki binalarin bakimsizliktan geldigi hal. bunlarin bu halde kalmasina nasil izin veriliyor? bugun bi cok turistik il ve ilcede sehir merkezindeki binalarin duzenli olarak boyanmasi saglaniyor. peki istanbul'da hic olmazsa eski surlarin icindeki bolgede bu neden saglanamiyor? ki boyamak bu manzarayi iyilestirmek isin gereken adimlardan ilki ve en kolayi.

    ve fragmandan son fotom

    http://img201.imageshack.us/…nationaltlr1720tn0.jpg

    iste eski istanbul'un simdiki hali. altin boynuz. istanbul'un bogazdan gayri en etkiliyici gozukmesi gereken bi kac panoramasindan biri. her bir ayrintisinda tarih yatan bir panorama. ama tarih hakkaten yatiyor bu fotografta, basini bile kaldiramamis. goze gozuken, gozukebilen tarihi anitlar beyazit kulesi, en ondeki yeni cami ve diger camilerden ibaret. gerisi estetikten yoksun ve sehir kimliginden bihaber yeni beton yapilasma arasinda kaybolup gitmis

    ve kopru, galata koprusu. bu nedir yahu? gercekten bu nedir? bu ne igrenc bi tasarimdir? kendi basina bile bu kadar cirkin bi mimari ornegiyken, bu tarihi dokunun orta yerine nasil kondurulmustur? buna bi cozum bulunmasinin zamani gelmemis midir?

    buna nazaran bir de koprunun su eski basit ama zarif haline bakalim

    http://upload.wikimedia.org/…alata_bridge_1800s.jpg

    tabi ki bu hali de bir mimari saheseri olmaktan uzak ama hic olmazsa tarihi dokunun genel goruntusune zarar vermiyor

    bu ustteki son fotoyu bir de su yeni haliyle karsilastiralim

    http://upload.wikimedia.org/…/12/galata_karakoy.jpg

    icler acisi bi durum tabi. bende hayiflanacak takat kalmadigindan cok daha da bikbik etmeyecegim su noktadan sonra. ama bi sey var iste hala cok sinir bozan.. o abuk sabuk yeni binalar her turlu sahircilik bilincini hice sayarak dikilmis, dikilmelerine goz yumulmus, yumuluyor hala. olan olmus yani. peki o berbat bina boyu reklamlar neyin nesi? bunlara niye izin veriliyor?

    not: bu entry daha olmadi, ilerde kismetse olur
11562 entry daha
hesabın var mı? giriş yap