21 entry daha
  • uluslararasi iliskiler konusunda basucu kitaplarindan bir tanesi… toplamda otuzbir chapter’dan olusan 1994 tarihli bu eserde henry kissinger genelde 20 yy. politik dunyasini cok etkileyici bir uslupla anlatir. arap milliyetciligi, vietnam savasi, reel politik ve soguk savas donemine iliskin tespitleri bugun bircok avrupa ve amerikali siyasetcinin zihin dunyasi hakkinda ipucu verir. osmanli imparatorlugu, imparatorlugun cokusunun sonuclari ve avrupa’ya etkisi ile ilgili yazdiklarina katilmamak mumkun degildir.

    kanimca en etkileyici bolumlerinden birisi uluslararasi guc dengesi teorisi(bkz: balance of power) hakkinda avrupa diplomasisinin ve amerika’nin yerine iliskin soyledikleridir:

    “ the nations of europe did not choose the balance of power as the means for regulating their relations out of innate quarrelsomeness or an old world love of intrigue. if the emphasis on democracy and international law was the product of america’s unique sense of security, european diplomacy had been forged in the school of hard knocks.”

    e peki bu adam bu kadar yazmis cizmis, turkiye’den bahsetmemis mi? evet bahsetmis. satranc tahtasinda en onde nasil kolayca harcandigimizi, havuc sopa yontemiyle nasil bir yerden baska bir yere cekildigimizi satir aralarinda bulmak mumkun. bendeki ingilizce basimi biraz hayvani boyutlarda oldugu icin cok kullanisli. ustune laptop falan koyabiliyorsun, hatta uzerine dergi sayfasi sermek suretiyle kahvalti bile yaptigimi hatirliyorum.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap