13 entry daha
  • son zamanlarda sabırtaşı yazarlara aşırı yüklenildiğinin farkındayım. fakat benim söyleyeceklerim herhangi bir nesille ilgili değil zaten öyle olsaydı 4. nesilden sonra gelen bütün nesillerin sözlüğün kalitesini düşürmesini ele alan başlıklar açılmış onlara yazardım. (ara: sözlüğün kalitesini düşürmesi)

    ben ekşi sözlüğün insanda uyandırdığı okuma isteğinin azalmasından ve bunun nedenlerinden bahsetmek istiyorum. sözlük okunabilirliğini ya da okunma sebeplerini kaybediyor. eski bir yazar olmasam da çok eski ve sadık bir okurum ve korkarım yakında iyi bir ekşi sözlük okuruydum demeye başlayacağım.

    gelelim ekşi sözlüğü okunma sebeplerinin neden yok olduğuna;

    1. ekşi sözlüğün en büyük özelliğinin bilgi kaynağı oluşu, bu konuda kimsenin itirazı yoktur herhalde ama ne acı ki bu özelliği kayboluyor ekşi'nin. hakkaten de köşe bucakta kalmış, kimsenin bilmediği film, oyun, vs. ile ilgili çok fazla bilgi ya da siyasi veya değil kafanızı karıştıran bir konuda savunduğunuz ve karşı çıktığınız fikirlerin kendi içlerinde mantıklı açıklamalarını buluyor ve ufkunuzu genişletebiliyorsunuz. herhangi bir konuda bilgisine güvenebileceğiniz insanların ne düşündüğünü öğrenebileceğiniz bir yerken başarısız espri diyarına dönüşüyor git gide. basit bir örnek vereyim: diyelim ki siyasi bir olay olmuş insanlar mantıklı ya da değil fikirler atıyor ortaya, tartışıyor, sizin düşüncelerinize katkıda bulunuyorlar katılmasanız da karşı tarafın neyi savunduğunu öğreniyorsunuz ama sonra bi dangalak çıkıp (bkz: vay anam vay neler dönmüş serhat ya) yazıp, komiklik yapıyor kendince. sonra bir konser başlığı var neymiş diye bakıyorsunuz bir tane akıllı çıkmış "gidilesi konser" yazıp gidiyor. e be adam kim için gidilesi? madonna sevenler için mi yoksa katatonia sevenler için mi? eskiden de vardı böyle mantıksız yazılar ama ne yazık ki artık artıyor yüzdesi.

    2. yazarların üsten bakan üslupları yok oluyor ki bence bu üslup da ekşiyi ekşi yapan şeylerden. yazarları okurken "ulan ne güzel açıklamış, ne kadar emin kendinden" içinden geçiyordu insanın. hala bu özelliğini koruyan yazarlar var tabi ki ama bu olayın yitirilmesinin nedeni yıllarca başka forumlarda ya da sitelerde "ekşi sözlük şöyle böyle, bizim 50 yazarı olan sözlüğümüzü kıskandı bok atıyor, kendilerini bi bok sanıyolar" şeklinde feryat figan eden arkadaşlar sonunda kendileri yazar olduklarında içlerinden çok geçse de eskiyi unutamayıp "yok abi öyle değilim, benim için ekşi yazarlığı hiçbi şey değil ki zaten, önemsemiyorum" tavrında takılıyor bence bu da ekşi sözlüğün ve yazarlarının özelliklerini kaybetmesine neden oluyor.

    3. espri kalitesi. listemizde üçüncü sırada olduğuna bakmayın ekşi sözlüğün kanayan yarası bu bence şu anda. yapılan esprilerin kalitesinin çok büyük bir düşüş yaşadığı ortada. eski konuları ya da gerçekten yazar vasfı taşıyan insanların (bakın nesilden bahsetmiyorum) yaptığı esprileri okuduğunuzda "ulaaan haha nerden de aklına gelmiş hay allahım hehe" şeklinde hayranlıkla karışık bir kahkaha atıyorsunuz, umut sarıkaya sevenler iyi anlayacaktır bu hissi. insanın 30 tane şukela veresi, helal olsun lan diyip alnından öpesi geliyor yazarı. gel gelelim her başlığın altına ne diyem mahmut mu diyem familyasından olan bakınızların verilme oranı giderek yükseliyor. bu bakınızlara hala gülenler varsa okur kalitesi de düştü demektir ki bu başka bir maddenin konusu.

    4. yaş ortalamasının düşmesi de bence kötüye götürüyor. gerçi bu konuda çok emin değilim, ben de büyümüş olabilirim. lisedeyken üniversitedekiler abla abiydi şimdi üniversiteye yeni başlamış olanlar çömez gibi geliyor. o yüzden bunu pek irdelemeyeceğim ama son zamanlarda öss ya da liselerle ilgili konular daha bi gündemde sanki, neyse.

    işin aslı: bu düşüş benim en büyük zevklerimden birini yok ediyor, o yüzden bu kadar dertliyim. yoksa bana ne sözlükten kalitesinden falan.
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap