6 entry daha
  • türkiye ve sscb için çoğu zaman dostane ilerlemiş ilişkilerdir.

    lenin, kurtuluş savaşı'nda mustafa kemal'in mücadelesinin emperyalizme karşı bir mücadele olduğunu görerek yeni türkiye'nin kurulması için gereken silah yardımını sağlamıştır. bu silahlar sayesinde savaşı istediğimiz gibi neticelendirebildik. taksim meydanı'ndaki cumhuriyet anıtı'nda bu yardımlara olan minneti vurgulamak adına mihail vasilyeviç frunze ve kliment voroşilov'un heykelleri yer almaktadır.

    türkiye'deki birçok devlet fabrikasının kurulum aşamalarında yer alarak sanayi atılımı yapmamıza katkı sağlayan ülke, yine sovyetler birliği'dir. bunun karşılığında türkiye'den tek talepleri tarım ürünleri olmuştur.

    bu dostluğun atatürk dönemindeki durumunu anlamak adına niyazi berkes'in unutulan yıllar kitabındaki şu bölüm önemli: "o zaman batı avrupa devletlerinin hiçbirinin ankara'da elçilik binası yoktu. mustafa kemal'in kurdugu cumhuriyet devletinin yaşayacağına inanmadıkları için istanbul'daki elçilik binalarının yerine ankara'da yeni elçilik binası masrafına girmeye gerek görmemişlerdi. o yüzden ankara'da biri küçük ve mütevazı bir afganistan elçilik binası, diğeri yeni bir yapı stilinde yapılmış olan sovyetler birliği binası vardı. o zamanlar o devletle dostluk o derecedeydi ki, onuncu yıl günü kentin istasyonundan samanpazarı'na kadar giden ana caddesi boyunca elektrik direklerinin üstüne küçük türk ve sovyet bayrakları bağlanmıştı!"
hesabın var mı? giriş yap