9 entry daha
  • stravinsky, petrushka'nın oluşturulması için rus halk geleneklerinden ilham almıştır. bale, hayata gelen geleneksel bir rus kuklası olan petrushka'nın çeşitli duygular yaşadığı bir hikayeyi anlatır. stravinsky müziği bestelediği için kredilendirilse de, petrushka ıgor stravinsky, bale emprezaryosu sergei diaghilev ve sanatçı alexandre benois arasındaki işbirliğinin ortak ürünüdür. diaghilev, ballets russes'in yapımcısı ve organizatörü olarak görev yaparken, benois setleri ve kostümleri tasarlamıştır.

    petrushka, yenilikçi ve karmaşık harmonileri ve ritimleriyle tanınır. stravinsky, çoktonalite, düzensiz ölçüler ve ritmik yer değiştirmeler gibi geniş bir müzikal teknik yelpazesini kullanmıştır, bu da o dönem için devrim niteliği taşımaktadır. bale, hristiyan oruç dönemi öncesinde gerçekleşen canlı bir panayırda geçmektedir. canlı ortam, müziğin canlı ve enerjik atmosferine katkıda bulunur.

    petrushka'nın partisyonu çalması son derece zor olan ünü ile bilinir. müzisyenlerden özellikle piyano bölümlerinde, son derece zorlu ve teknik olarak zorlayıcı beceriler gerektirir. 13 haziran 1911'de paris'te michel fokine'nin koreografisiyle prömiyerini yapmıştır. stravinsky tarafından birkaç kez revize edilen bale, son versiyonu 1947'de tamamlanmıştır. revize edilen versiyon bugün genellikle sahnelenen versiyondur.

    petrushka, stravinsky'nin kariyerinde büyük bir atılımdır. daha önceki "the firebird" başarısını takiben, 20. yüzyıl müziğinin önde gelen figürlerinden biri olarak ününü daha da pekiştirmiştir. tam uzunluktaki baleye ek olarak, stravinsky bir orkestra süiti oluşturmuştur. dört bölümden oluşan süit, baleye ait özü yakalar. süit, popüler bir konser parçası haline gelmiş ve bale bağımsız olarak sık sık icra edilmeye başlanmıştır.

    baledeki ana karakter petrushka, özgürlük ve aşk arzusuyla dolu ancak sonunda reddedilen ve zulme uğrayan trajik bir figürdür. petrushka'nın kukla varoluşuyla mücadelesi ve karşılıksız aşkı, bale'nin dokunaklı bir yönünü oluşturur.

    aynı zamanda petrushka, modern müziğin gelişimine derin bir etki yapmıştır. ritmik karmaşıklığı, uyumsuz harmonileri ve halk melodilerini kullanışıyla dikkat çeken bale, stravinsky'nin le sacre du printemps, ya da türkçe adıyla 'bahar ayini' gibi sonraki çığır açıcı eserlerinin yolunu açmıştır. bale'nin kompozisyon ve orkestrasyon konusundaki yenilikçi yaklaşımı, 20. yüzyılda birçok besteciyi etkilemiştir.
hesabın var mı? giriş yap