11 entry daha
  • sekiz yaşındaki bir çocuğun masmavi gözlerinden anlam veremediği bir kavga... cam gibi gözlerinde yansıyan dikenli tellerin arkasında bir çocuk. pasaklı, çizgili pijamalarının üzerinde numaralar olan, her gün bir moloz yığınının arkasına sinip tüm bu olanların bitmesini bekleyen bir çocuk. mavi gözlü kaşif ne kadar meraklıysa o da tam tersi bıkmış artık öğrenemediği şeyleri merak etmekten. merak edilecek kadar güzel şeyler değillermiş çünkü. her gün düdük sesini duyana kadar sürüyor arkadaşlıkları, sonra pijamalı çocuk bir el arabasını iterek koşuyor...

    ikinci dünya savaşı konulu filmlerden o kadar çok izledik ki, filmin başları bu yüzden biraz ağır ve kasvetli gelebiliyor ama tam zamanında film size kapılarını açıyor ve bittiğinde ne zaman sizi içeri aldığını bile hatırlamıyorsunuz.

    oyunculuklardan yeterince bahsedilmiş, ama şahsen ben bruno'yu oynayan asa butterfield'den çok shmuel'i oynayan jack scanlon'ın oyunculuğuna öldüm bittim. o kadar ki rol yapmıyordu sanki, sanki o sırada ikinci dünya savaşı oluyor, eline kamerayı alan biri de onları çekiyordu habersiz. onlar nasıl kaçamak bakışlardı öyle, başını kaldıramayacak kadar bir yük taşıyormuş gibi hep yere bakan gözler...

    keşke kitabı filminden önce çıksaydı karşıma, yada yok yok ekran kararırken o kapı bu kadar etkilemezdi beni o zaman.

    --- spoiler ---

    shmuel bardakları temizlemeye geldiğinde bruno ona pasta çörek verdikten sonra odaya ss subayının gelişi (sanırım subaydı) ve sonrasında yaşananlar filmin en etkileyici sahnelerinden biriydi belki... iki küçük çocuğun birbirlerine ihanet etmek zorunda bırakılışları bütün o savaş yüzünden yaşanmak zorunda kalınan şeylerin yanında bambaşka bir zorundalıktı. bu sefer savaşın yarattığı yıkımın büyüklüğünü insanların "çöp" olarak tanımlanıp yakılmasının yanında henüz daha iki küçük çocuk olan bu iki arkadaşın belkide hayatlarında ilk defa masumiyetlerini kaybetmeleriyle de gördük. biri bedelini sağ gözünün üstüne yediği yumrukla öderken diğeri de vicdanıyla ödedi.

    --- spoiler ---

    izledik etkilendik, insanlık öğrendik... şimdi o tellerin bir tarafında yahudi çocuk var diğerinde ise filistinli, yıllar sonra rollerin başka ırklarla değişmeyeceğini ise kimse garanti edemez.
289 entry daha
hesabın var mı? giriş yap