22 entry daha
  • dinlerin saçma olduğuna inanmış zatın bu düşüncesini başkalarına da iletme isteğinin bir dışavurumu bu film. belgesel tadında, zekice esprileri barından, eğlendiren bir yapım. insanlar izlerken eğleniyor ama bill maher bu belgeseli hazırlarken daha çok eğlenmiş belli ki. amacı insanların dinlerini sorgulamasını sağlamak mıdır bilinmez ama, bunu ister istemez yaptırıyor film. hiç bilinmeyen cemaatlere gidip, kendini peygamber sanan insanlarla karşılaşınca bill maher, insan ister istemez sorgulama ihtiyacı hissediyor kendi dinini. "kendi dinim de bu kadar saçma duruyor mu acaba?" diye.
    aslında bill maher çok zor bir iş yapmamış. insanların görmediği bir şeye inanması evet, bir açıdan bakıldığında mantıksız gözükebilir. o da bunun üzerinden mizah yapmaya çalışmış. gayet de başarılı olmuş. insanların yaşamadıkları şeylerin gerçek olduğunu düşünmelerini yadırgamış bittabi. ama inançtır zaten bu. zaten görmeden inanır inananlar. karşısındaki insanlar ne deseler, ne yapsalar en başından 1-0 mağlup durumdadırlar zaten. o yüzden onları "aptal" durumuna sokmak çok da zor bir iş değildir. demem o ki, böyle bir belgeseli hazırlamanın çok da bir güçlüğü yok sanırım.

    --- spoiler ---

    bill maher'ın , filmin sonundaki konuşması çok manidardır. ülkeyi yönetenlere de atıfta bulunur. insanların sıkıştıklarında tanrıya seslendiklerini, ondan yardım dilediklerini, onunla konuşmak istediklerini söyler. ama tanrı cevap vermeyince, bu boşluğu tanrıya inanan insanlarda ararlar der. belki o yüzden, inançlı yöneticilere, ya da dini, çıkarları için kullananlara bu kadar rağbet vardır belki. bilinmez.

    --- spoiler ---
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap