21 entry daha
  • varoş tam olarak anlatmak gerekirse;

    ilk önce gecekonduda yaşamaktır. balyoz korkusudur kapınızı çalan. ağlayan kadın, ağlayan baba, bunları görünce ağlamaya başlayan çocuktur. bir hafta da yapılmış bir evde 20 yıl oturmaktır. yalıtım için damdan akmaya çalışırken donmuş, çamurlu çimento damlasıdır, hayallerin arasında gözünü tavana dikince gördüğün. su için kuyrukta beklemektir. elleri nasırlı olmaktır biraz. biraz biraz inşaattan anlamaktır. kale de surları tamir etmeye çalışan askerleri anlamaktır. gedikleri kapatmazsan kalacak başka bir yerin gidecek başka bir evin olmadığını hatırlamanın korkusudur. budur belki de azmin sebebi. ısrarla yıkılan şeylerin üstüne yenilerini koymak. çirkin de dursa kentimin üstünde bir şeyler yapmaktır. görevlinin balyozu savururken benimde var abla napalım bizde emir kuluyuz deyip balyozu ufak ve narin bir şekilde savurmasıdır. nazikçe yıkılması hayallerinizin, sizi az incitmesi barksızlığın. çamurdur elinizdeki, paçanızdaki. insan oldugunuzu hatırlatan çamur. botlarınızı bır numara büyük alındığı için içine çekip bir türlü geri vermek istemeyen çamur.

    okul sırasının altında ayaklarınızın altında bırakırsınız gerçeği. oyun vardır. çocuk vardır. perşembe günleri beslenme çantasında patates kızartması vardır. arkdaşlarınızı alıp götüren hani o bahsi geçen lojman griliği vardır. öğretmenin sordugu eviniz kaç oda sorusu. hep unuttuğunuz beden eğitimi kıyafetleri. resim derslerinizde biraz mavinden kullanabilir miyim? biraz daha mavi şık durabilir, sizi mutlu edebilir. yatay bakış açılarından kurtulmak zorundasınızdır biraz dikey, gökyüzüne doğru yani. hani uçan kuşlar, böcekler felan. evet mavi gökyüzü. ve sizin çok ihtiyacınız vardır maviye.

    kerkinerek öğrenilmiş cinsellik. genç erkek çocukları, genç erkek çocukları... teke tek kavgalardır. racondur, delikanlılıktır, hani komşunun kızıdır canım. bunları zaten tv den biliyorsunuz anlatmaya gerek yok. misket hiç bir zaman misket olarak oynanmaz burada. hiç bir oyun şakaya gelmez. o yüzden oyunlarda öğrenemediğiniz tek şey eğlenmektir. hayatı öğrenirsiniz ama eğlenmeyi.. tren ile gitmektir ankara ya. ankara mı? zaten ankarada oturuyorsunuz ya. ankara ya gidilir mi hiç ankaradan. doğru, gidilmez.

    sosyal sınıfların acıdığı yerde durursunuz. herkesin yardım etmek istediği kişiler sizlersinizdir. cemaatler, vakıflar vs vs. sizi kurtarmak için uğraşırlar. aman canım sizde ne kadar yardıma muhtaçsınızdır. zavallı şey sizi. 15 yaşında babanızdan daha çok arabadan anlamaktır. yazları çalışmaktır ama burnu sürtülsün diye değil canım. ihtiyaçtan yani.

    yer aramaktır kendine varoş. o kadar tutunacak pençeleriniz olmuştur ki bir çeşit evrim yani. dolmuşlarda otobüslerde kapı kenarlarındaki üstün manevra kabiliyetleridir. hayatta kendinize tutunacak bir yer açmaktır.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap