9 entry daha
  • tehiri icra diğer adıyla icranın durdurulması, ilamlı icra takibi borçlusunun icra dosyasına belirli bir teminat göstererek temyiz veya istinaf mahkemesinden alacağı kararla icra işleminin üst derece mercilerinden birindeki dosya sonuçlanana kadar durdurulmasıdır.

    yani her ne kadar dava, bir tarafın lehine sonuçlanmış olsa da borçlu taraf bu prosedür ile teminat yatırıyor böylelikle icra dosyasında durdurma kararı verilerek kendisi aleyhine işlem yapılmasını engelliyor.

    güncel olarak tehiri icra şöyle oluyor.

    - karar aleyhinize olduğu için önce süresinde olmak üzere istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurulur.

    - yapılmış olan kanun yolu başvurusu üzerine ilgili mahkemeden istinaf ya da temyize gidildiğine dair adına derkenar denilen evrak alınır. (bu evrak artık fiziken alınmıyor mahkeme uyap üzerinden icra dosyasına e imzalı olarak gönderiyor)

    - icra dosyasının bulundugu icra dairesinden en az 3 ay sonrası için bir kapak/dosya hesabı talebinde bulunulur.

    - yapılan dosya hesabına göre toplam borç nakit olarak ya da teminat mektubu olarak dosyaya yatırılır.

    nakit yatırmanız halinde işlem tamamlanır ve siz mehil vesikası talebinde bulunursunuz, mehil vesikasıyla tehiri icra kararına doğru ilerlersiniz.
    nakit yerine teminat mektubu yatırırsanız işlem biraz daha yavaşlar, şöyle; mektup önce icra hukuk mahkemesine çıkar hakim uygunluğuna bakar uygun bulursa işlem tamamlanır ve mehil vesikası talebiyle mehil vesikası düzenlenir.

    mehil vesikasını aldıktan sonra ise şuan güncel olarak icra hukuk mahkemesinden tehiri icra talebinde bulunursunuz ve icra hukuk mahkemesi bir kaç gün içinde karar verir, kararı da dosyasına uyaptan gönderir.

    tehiri icra kararının icra dosyasına girmesiyle işlem tamamlanır, hızlı bir yoldur uzun yazdığıma takılmayın.
hesabın var mı? giriş yap