208 entry daha
  • milli gazete isimli istatistiki verilerine sonsuz guven duydugum kurumdan yapilan alintiya gore, 8 ay icinde onun bunun maasina dunya kadar zam yaparken bir de ic borcu 45 milyardan 23 milyara indiren, butce acigini 5 milyar dolar azaltan, bununla da kalmayip 1997 baslayinca butce acigini 15 milyar daha indirip denk eden, matematik otesi ekonomi peygamberi.

    yahu hicbirsey bilmesen de konu hakkinda, yuzde 300 zamlar yapan bir hukumetin bir sene icinde ic borcu yari yariya azaltmasina (gmsh'sinin yuzde 10'u) supheyle yaklasman gerekir. para bir yerden gelecek, ya basacaksin enflasyon olacak, ya ice disa birilerine borclanacaksin, ya vergi geliri katbekat artacak. bunun ideolijisi falan yok, 2 kere 2 kardesim.

    zaten turkiye istatistik kurumunun verileri bu fantazi dunyasina isik tutuyor (http://www.tuik.gov.tr/yillik/ist_gostergeler.pdf)

    -96'da butce acigi 1.2 katrilyon (gsmh'nin %8.3'u) erbakan'in biraktigi 97'de acik 2.2 katrilyon. nerede ulan denk butce?

    -net ic borclanma, yani o sene ic borca eklenen miktar, 96'da 1.7 katrilyon, 97'de 3 katrilyon. ic borc stoku bu sayede bir senede ikiye katlanip 6 katrilyonu geciyor. nerede ulan borcun yari yariya azaltilmasi?

    -dis borc da 96'dan 97'ye 5 milyar dolar artiyor. azalmayi birak bu artis gmsh'nin artis hizindan fazla.

    agactan para yetistigini sananlari daha onceden de verilmis tuik veriyleriyle hizaya getirecegimi pek sanmiyorum zaten, lafim kuru gurultuden kafasi karismis olanlara.

    ne guzel ismis bu ya, sagdan sogdan borc alip millete maas diye dagit, borcun faizi geldikce daha fazla borcla onu ode, sonra gazetende gotten uydurma istatistiklerle bir senede turkiyeyi almanya ayarina getirdigini anlat, millet de iki saniye dusunmeden 15 dakika boyunca bunun savunusunu yapacak entryler yazsin. ellerden agizlardan once biraz kafalar calissin be gulum.

    edit: bu arada tuik'in bu raporunda mutemadiyen borrowing * yerine barrowing denmis. barrow mezarlarin ustundeki toprak birikintisine, cikintisina denir. ekonomimizi mezara gomduler diye ucuz gazete basligi atayim mi? attim gitti.
1555 entry daha
hesabın var mı? giriş yap