83 entry daha
  • başlık altında bir arkadaşımızın yazdığı endişeler kesinlikle doğru ve haklı. özellikle vefat etmeni halinde parayı bir yakınınızın alma durumu çok ama çok zor. belgelemek elbetteki mümkün, ancak vergi kesintisi çok yüksek. bunun yanında "hesabın şifresini başkasına verdim, ölürsem o çeker" durumu da mümkün değil. para gönderen/alıcı bilgilerinin birebir uyuşması lazım güvenlik nedeniyle. sadece kendi hesabınızdan para gönderip, kendi hesabınıza para çekebiliyorsunuz. vefat ettiğinizde zaten hesabınıza erişim otantikasyon nedeniyle mümkün olmaz. olsa da parayı almanız mümkün olmaz.

    tl çekimler genelde 1 gün içerisinde gerçekleşiyor, şu ana kadar tek seferde çektiğim en yüksek kalem yaklaşık 50 bin dolar karşılığı tl oldu. ancak kur dönüşümünden hesaba önceden gönderilmiş bir tutarın settle edilme süresi var. bu 2 güne çıkabiliyor volatilite anlarında (seçim sonrası gibi). yatırdığınız paranın çekilebilir olması için normalde 3 gün geçmesi gerekiyordu, sonra 1 haftaya çıktı. şu anda denemedim, zira uzun vadeli yatırımlarımı burada tutuyorum. aldığım hazine tahvilleri, eurobondlar burada, dönemsel kupon ödemelerini alıyorum sadece. onlarla da yeni kağıt alıyorum.

    seçim öncesinde bu yatırılan paranın çekimi için 1 haftaya çıkma süresi gerçekleşti, zira o dönemde paradan para kazanan onlarca arkadaşım oldu interactive brokers sayesinde. piyasada 2 kur olması nedeniyle, tl birikimlerini buraya gönderip interbank kurundan döviz alıp, dövizi daha sonra banka hesabına çekerek nakit dövizi daha sonra kapalı çarşıda bozan (kur kapalı çarşıda %5 kadar yüksekti) ve aldığı tl'yi tekrar interactive borkersa atan, bu süreci 3 günde bir sürekli tekrarlayan arkadaşlarım oldu. tek sıkıntı o dönemde bankalarda nakit döviz yoktu. onu da şubelerle anlaşıp hallediyordunuz (kardan sana yüzde 1 veririm sen bu işi hallet vb. gibisinden). %5-6 çok yüksek bir marj değil, ancak bu işi on milyonlarca lirayla yaptığınız zaman çok fark ediyor. özellikle nisan 2023 tarihinde boku çıkmıştı. bu işten kendisine ev/araba alan arkadaşlarım oldu. ben o dönemde oldukça endişelenmiştim zira türkiye hesaplarını kapatacaklarını düşünmüştüm. allahtan sosyal medyada bu iş çok yayılmadı, herkes çenesini tuttu, sadece tl pozisyonları zoraki kapattılar seçimden önce. o dönemde, seçim öncesi sattığım evlerden gelen tl'ler ile piyasa kurundan buradan döviz alıp olduğu gibi tahvillere gömmüştüm. verdiğim en doğru yatırım kararlarındandı. ancak yine de endişe oluşturdu. bu endişenin önüne geçebilmek mümkün değil, zira risk oluşuyor. risk hep var.

    arkadaşımızın yeniden dediği gibi eğer yüksek meblağlarla bu işlere giriyorsanız abd'de bir avukat ihtiyacınız bile var. bizim ekip olarak avukatımız var, kendisi ile de görüştük zaten yatırımlarımızı burada değerlendirmeyi, interactive brokers ile de göndereceğimiz paranın kaynağını konuştuk. abd'de avukat ücretleri saatlik ve çok pahalı. onu da aklınızda bulundurmakta fayda var. belirli meblağlar altında (gözlemlediğim kadarı ile 100 bin dolar) soru sormuyorlar, zaten üyelik esnasında varlıklarınızın dökümünü ve yaklaşık değerini paylaşıyorsunuz ancak belgelemeniz gerekmiyor. ancak 1 milyon dolar ve üstü için bunu kanıtlamanız, belgelemeniz çok önemli. noter onaylı satış belgelerini, banka dökümlerini vs. biz gönderdik mesela. göndermek zorunda değilsiniz, ancak elinizde en azından bu belgelerin olması ileride yaşanabilecek uyumsuzluk halinde belgelenebilir olmalı. abd soruyor çünkü bu paranın kaynağı nedir diye. orada da 100 bin'e kadar problem olmuyor, 100 binden sonra sertleşiyorlar çünkü abd'de yatırımcı vizesi almanın sınırı yaklaşık 100 bin dolarlık bir yatırım. bu vizeyi alırsanız çünkü ülkede hem yaşama hem de çalışma iznine sahip oluyorsunuz. şirket kurabilip orada kendinizi çalışan olarak gösterebiliyorsunuz. haliyle adamlar "bu para nereden geldi, sen bu yatırımı nasıl yaptın, bu işi nasıl kurdun?" diye soruyor. burada avukat süreci zaten zorunluluk oluyor. bu işlere girecek kadar paranız varsa, avukat zaten ayarlamışsınızdır.

    düşük tutarlı yatırımcılar için iyi bir broker hesabı değil zaten. "10 bin dolarım var interactive brokers'a göndereyim" diye uğraşılacak bir şey değil. ama milyonerseniz (dolar milyoneri) elbetteki en iyi broker hesaplarından birisi. likit tuttuğunuz bakiyeye fed faizi -50 bps faizi direkt uygulaması bile reel para neredeyse kaybetmemenize sebebiyet veriyor, en sevdiğim özelliği bu. ama onun için de zaten 10 bin dolar üstü bakiye isteyip 100 bin dolar üstüne tam faiz oranı sunuyorlar. 10 bin dolarınız varsa türkiye'de de broker hesapları var midas falan, oralarda değerlendirebilirsiniz. ama 1 milyon dolardan fazla paranız varsa tavsiye edilebilecek bir broker hesabı. zaten o kadar paranız varsa neyi nasıl yatırım yapacağınızı, nelerle karşı karşıya kalabileceğinizi biliyorsunuzdur, bu entry'i de okumazsınız.

    olay biraz da burada birikimini olabildiğince türkiye'den ve akp hükümetinden uzak tutmak. çevremdeki çoğu insan bu işi bu nedenle yapıyor. türk bankalarında tuttukları paranın abidik gubidik bir cumhurbaşkanı kararnamesi ile bir gecede çöp olmasını istemeyen bir sürü arkadaşım var. globalize olmuş insanlar. interactive brokers bunun için en iyi global brokerlardan birisi. beni 3 sene önce tanıştıran arkadaşıma da şükranlarımı buradan gönderiyorum.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap