5 entry daha
  • boethius tarafından başlatılan ortaçağ hristiyan felsefesinin neredeyse ana konusu olan tartışma.
    "ockhamlı william, ortaçağın önemli sorunlarından olan tümeller sorununda adcı / nominalist bir filozof olarak dikkat çeker. boethius tarafından başlatılan tümeller tartışmasında, bazı taraflar tümellerin sadece birer ad / isim olduklarını, bazıları da gerçekte var olan bir kavram olduklarını savunmuşlardır. bu tartışmada platon’un izinden gidenler gerçekçi / realist olarak isimlendirilirler. anselmus ve augustinus gibi isimler bu görüşü savunur. diğer bir grup tümellerin gerçekte olmadıklarını onları sadece birer ortak isim olduğunu savunanlardır. bunlara adcılar / nominalistler denir. bu görüşü savunan en önemli isim ockhamlı william’dır.
    üçüncü bir görüş ise ilk iki görüşün adeta sentezidir. aristoteles’in izinden giden ve tümellerin nesnelerin dışında değil ona içkin olduğunu savunanlar için tümeller gerçekte yokturlar ama sadece birer ad da değillerdir. abelardus, albertus magnus, aquinolu thomas bu görüşe dahil olan filozoflardır.

    mantık alanına özel bir önem veren william, aristoteles’in mantığını incelemiş ve terimler konusunda çalışmalar yapmıştır. dilin önemine vurgu yapar. tikellerin gerçekliğine inanır. aquinolu thomas ın aksine daha net bir adcılık yapar. ockhamlı ’ya göre insan sadece tikeller ile bilim yapabilir. tümeller sadece mantıkta kullanılabilir. ancak mantık bu tümellerin anlamlı olup olmadığına veya nasıl oluştuğuyla ilgilenmez. mantığın konusu terimlerin nasıl anlamlı bir biçimde kullanılacağıdır."
    (bkz: nominalizm)
    (bkz: realizm)

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap