• haftalarca süren yaraticilik sancilarinin ardindan, si bemol minör birinci piyano koncertosunu (op.23) bestelemeyi nihayet tamamlayan caykovski, solugu st.petersburg konservatuari'ndaki hocasi, ünlü piyanist nicolai rubinstein'in yaninda alir ve bu yeni gözbebegini heyecanla ona ithaf eder.

    rubinstein, yapiti begenmez ve elestirilerini de esirgemez: "calmaya degmez ve calinamaz...kötü, siradan ve kaba zevkli...sadece bir iki sayfasi ise yarar, o kadar!". ve caykovski'ye, ancak istedigi degisiklikleri yaparsa koncertoyu calacagini söyler.

    yapitini degistirmeyi reddeden caykovski, bunun üzerine koncertosunu, alman piyanist ve sef hans von bülöw'a ithaf eder. bülow, eseri cok begenir; "yüksek, güclü ve özgün" diye niteledigi bu koncertoyu, 25 ekim 1875'te, boston'da, ilk defa calar. besteciye büyük bir basari saglayan prömiyerin ardindan, caykovski'nin bu eseri, dinleyicilerin en cok begendigi piyano koncertolari arasindaki hakli yerini alir. (rubinstein'in da sonralari koncertoyu bircok kereler calmis olmasi, kaderin ilginc bir cilvesi olsa gerek.)

    bu koncertoda, piyano ile orkestra calgilarinin diyalogu cok zarifce naksedilmistir ve kanimca eser bu yonuyle essizdir.

    yapit, su bölümlerden olusmaktadir:

    allegro non troppo e molto maestoso - allegro con spirito
    andantino semplice - prestissimo
    allegro con fuoco
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap