27 entry daha
  • kusurlu oranlarla kuran'da miras bölüşümü buyuran tüm evrenin yaratıcısı yüce allah, bu surenin 282. ayetinde de bu defa kadınları genellemiş ve onları "yanılan, unutan, heyecanlı" kişiler olarak tanımlamış, iki kadının şahitliğini de bir erkeğin tanıklığına denk saymıştır.

    . "...erkeklerinizden iki de şahit bulundurun. eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkek ile -biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için- iki kadın (olsun)..." (bakara 282)

    aşağıdaki hadislerde ise, "iki kadının şahitliğinin neden bir erkeğin tanıklığına denk sayıldığı", "kadının niye aklen ve dinen noksan olduğu" ve "kılanın önünden geçtiğinde namazı niçün bozduğu" da gayet bilimsel gerekçelerle aleme açıklanmıştır:

    . "resulullah (sav) (bir bayram namazında kadınlar tarafına geçerek): "ey kadınlar cemaati! (allah yolunda) sadakada bulunun, istiğfarı çok yapın. zira ben siz kadınların cehennemde çoğunluğu teşkil ettiğini gördüm" buyurdular.

    dinleyenlerden cesaretli bir kadın: "niye cehennemliklerin çoğunu kadınlar teşkil ediyor, neyimiz var?" diye sordu. aleyhissalatu vesselam: "ağzınızdan kötü söz çıkıyor ve kocalarınıza karşı nankörlük ediyorsunuz. aklı ve dini eksik olanlar arasında akıl sahibi erkeklere galebe çalan sizden başkasını görmedim!" dedi.

    o kadın tekrar: "ey allah'ın resulü! aklı ve dini eksik ne demek?" diye sorunca aleyhissalatu vesselam açıkladı: "aklı noksan tabiri, iki kadının şahitliğinin bir erkeğin şahitliğine denk olmasını ifade eder. dinlerinin eksik olması tabiri de onların (hayız dönemlerinde) günlerce namaz kılmamalarını, ramazan ayında oruç tutmamalarını ifade eder." http://hadis.ihya.org/…a&ara=akl� noksan &yer=hadis

    . "resulullah (sav): "(ey kadınlar topluluğu!) ben, akıl sahiplerine aklı ve dini nakıs olanlardan galebe çalan sizin kadarını hiç görmedim!" demişti. içlerinden dirayetli bir kadın: "bizim aklımızın ve dinimizin noksanlığı nedir?" diye sordu. "aklınızın noksanlığı, şahidlikte, iki kadının şehadetinin bir erkek şehadetine denk olmasıdır. dindeki noksanlık ise, (ay hali sebebiyle) ramazanda oruç yemeniz ve bazı günler namaz kılmamanızdır" cevabını verdi." http://hadis.ihya.org/…a&ara=akl� noksan &yer=hadis

    . "resulullah (sav) buyurdular ki: "biriniz sütresiz olarak namaz kılarsa (önünden geçtiği takdirde) şunlar namazını bozar: eşek, domuz, yahudi, mecusi, kadın..." http://hadis.ihya.org/kutubusitte/konu/377.html

    . "hz. ayşe (ra)'nin yanında namazı bozan şeylerden söz açılmıştı. bu meyanda köpek, eşek ve kadının da zikri geçti. aişe (ra): "bizi yine eşeklere ve köpeklere benzettiniz..." http://hadis.ihya.org/kutubusitte/konu/377.html

    tarihin hemen her döneminde kadınlar toplumun ezilen, kanı emilen, hor görülen ve doyasıya sömürülen kesiminde kalmış, ezen erkek egemen kitlenin tarlaları olmuşlardır.

    (bkz: kadınlar tarlalarınızdır istediğiniz gibi girin)

    lakin burada kadını aşağılayan, aklen erkeğin yarısı sayan, dinen noksan bulan ise kuran-ı kerim'in allah'ıdır. onun kulu ve elçisi olduğu iddia edilen hz. muhammed'dir.

    şimdi allah'ın dediği gibi kısa bir süreliğine de olsa kadını "unutkan, yanılan, ne diyeceğini şaşıran şabalak" bir kimse kabul edelim. bu yeni halde ortaya ne çıkar biliyor musunuz: "allah'ın kusurlu insan yarattığı", ki bu da tanrısal erdemle uyuşmaz. allah'ın yüceliği ile bağdaşmaz. uzatmayayım böyle bir hata tanrı katında vuku bulmaz. böyle olmaz. bu şüphe, insani aklı huzura kavuşturmaz.

    ~

    nihayetinde bu dünya bir imtihan alanıdır sevgili din kardeşlerim. gerçek bir mü'min de böyle koministçe sorularla imanını şüpheye düşürmemeli, akıl denen misyoner tuzağına düşmemelidir.

    (bkz: kuran'da kadın-erkek eşitliği)
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap