9 entry daha
  • her yaş için çocuk kitaplarına bayılıyorum.

    ancak çocuk kitabında da yetişkin kitabında da mesaj kaygısı ile yazılmış kitaplara karşı azıcık antipatim var.

    hele çocuk kitapları arasında bazıları var ki, bulunduğu raftan ne tarafa kaçarak uzaklaşacağını bilemiyor insan. neymiş efendim, ahmet yalanın zararlarını öğreniyor. cennet akıllı bir kız oluyor. bak yazarken bile tüylerim diken diken oldu.

    siz yetişkinler, istiyorsanız kişisel gelişim kitapları okuyun. bence çok kendinizi kaptırıp gaza gelmeden okuyun ama yine de siz bilirsiniz. ancak çocukların kitaptan keyif alması lazım.

    peki kaliteli çocuk kitabını nasıl anlayacağız? okuyacaksınız. okumadan zor...

    bir de şu mesele var: çocuk kitaplarında ahlak konusu. ben de çocuğuma ahlaksız içeriğe sahip kitap okutmam ancak bazı insanlar ahlak konusunda çok kırılgan. onlar çocuğuna asla harry potter, saftirik greg gibi kitaplar okutmaz. hatta saftirik greg'e alternatif olarak bir kitap çıkmıştı saftirik'in popüler olduğu zamanlar (bkz: sessiz sakinin gürültülü maceraları) saftirik ile birlikte onu da okumuştum. saftirikten aldığınız keyfin yanından bile geçemiyor o kitaplar. üstelik de öğreticilik kaygısı taşınarak yazılmış. siz yetişkin halinizle okurken darlanıyorsunuz, çocuk nöörsün?

    okul öncesi kitapları ile ilgili ise, içerik kadar önemli olan şey kesinlikle çizimler. mesela şu kitaba aşığım.
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel

    "bu bir sanat eseri değil de nedir?"
    "bu kitapsa diğerleri ne?"
    dediğinizi duyar gibiyim.

    çocuğunuzla böyle bir çocuk kitabını inceleyerek vaktin nasıl geçtiğini anlamazsınız. yazanın, çizenin elleri dert görmesin.

    benim en sevdiğim okul öncesi serilerinden biri de (bkz: vini ile vilbur) dur. bu gereksiz bir ayrıntı ama söylemeden edemeyeceğim, kendimi yıllardır sık sık vini olarak hayal ederim. kendisine hayranım. vini ile vilbur serisi; inanılmaz eğlenceli, sorunlara pratik çözümler sunan, iyi niyetli ve bir o kadar da saf cadı vini ve kedisi vilbur'un maceralarını anlatır. bu serinin ilkokul öğrencileri için (bkz: sakar cadı vini) isimli devam serisi de var. onlarda daha az resim daha uzun yazılar yer alıyor. okul öncesi serisinin ismi vini ile vilbur. internetten satın alırsanız isim farkına dikkat edin.

    vini ile vilburdan örnek sayfalar:
    görsel
    görsel
    görsel

    yok, ben çocuğuma çizgi roman okutmak istiyorum diyorsanız da muhteşem (bkz: yakari) serisi ile başlangıç yapabilirsiniz.
    yakari'den örnek sayfalar:
    görsel
    görsel

    ha, illa öğreticilik diyorsanız, onu da çok güzel yapanlar var. onlara örnek olarak da (bkz: berenstain ayıları) serisini örnek verebilirim. eve yeni kardeş gelişinden annenin işe başlamasına, gece korkusundan okuldaki ilk güne, teknoloji ile ilişkimizden yalan söylemeye kadar pek çok konuyu öğreticiliğin dozunu kaçırmadan ve eğlenceli şekilde ele alıyor bu kitaplar. üstelik yazar ve çizeri 1923 doğumlu bir çift. şimdi hayatta değiller ama bu kitapları birlikte yazıp çizmiş, sulu boya ile renklendirmişler. onların uyumu ve özeni kitapları özel yapıyor. bu seriyi de çocuğunuzla defalarca okuyup inceleyebilirsiniz.
    örnek sayfalar:
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel

    sonuç itibariyle, güzel çocuk kitapları eşsiz birer hazinedir. hem çocuklarınız, hem de kendi adınıza onlardan faydalandığınız güzel günler dilerim.
hesabın var mı? giriş yap