12 entry daha
  • mmorpg türü oyunlarda, oyuncunun karakterinin yeteneklerini geliştirme işinin sonuna ulaşması (bkz: level cap, skill cap) ardından geldiği oyun aşamasıdır. hardcore oyunculara özgü bir aşama değildir.

    bu aşamada esas amacı karakteri geliştirmek (bkz: experience) olan görevler sona erer ve merak yahut takıntı (veya işe yaramasa da bir şekilde ilginç bir ödül veren seyrek istisnalar) dışında oyuncu için pek bir cazibeleri kalmaz. oyun artık daha ziyade güçlü ve gösterişli eşyalar, isimle birlikte gösterilebilecek ünvanlar, değişik binekler ve bunlar gibi oyun içi prestij göstergeleri ve en önemlisi player versus player karşılaşmalar için oynanır. oyuncu, pvp haricinde vaktini genellikle belirli aralıklarla tekrarlanabilen görevler ve grup halinde gerçekleştirilen raid'lerle geçirir.

    "end game" içeriği, bir mmorpg'nin en kritik öğelerinden biridir. her oyuncunun er ya da geç bitireceği gelişme aşamasının ardından oyuncuyu oyunda tutmak için bu tür içerik gereklidir. oyunculara tekrarlamaktan bıkmayacakları, yetenek gerektiren ve cazip ödüller vaadeden mücadeleler sunmak önemlidir. aksi takdirde oyuncunun oyuna devam etmek (okuyunuz: aylık abonelik ödemek/reklam gösterimi sağlamak) için bir sebebi kalmayacaktır. diğer yandan eğer oyunda pvp karşılaşmalar mümkün ise, oyuncuların buradan elde edecekleri kazancın bu karşılaşmalarda dengeyi bozmaması gerekir. bütün bunların yanı sıra, oyunda level/skill sınırını arttıracak her yeni eklenti paketi, halihazırda oturtulmuş "end game" içeriğini kısa zamanda yüzüne bakılmaz hale getireceğinden yeni "end game" içeriği yaratılması gereği ayrıca bir sıkıntı teşkil eder.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap