13 entry daha
  • bilgisayarli satranc dunyasinda bir efsanedir. father efsanesi.

    derler ki, vakti zamaninda playchess denen bir server icad olunmus. yerkurenin dort bir yanindaki internet sitelerinde bilgisayar destegi ile satranc oynayanlar, bu siteyi kesfetmisler ve cok sevmisler. zamanla yuzlerce oyuncu bu server'a akin etmis ve gece gunduz demeden bilgisayarlarini yaristirmislar. rekabetin kizgin yag gibi oradan buraya sicradigi yillarda iki disli satranc programi varmis. bunlardan biri fritz digeri shredder mis. birbirine ustunluk saglayamayan bu iki program, satranc server'ini ikiye bolmus. kullanicilarin bir kismi fritzci digerleri shredderci olmuslar.

    playchess program savaslariyla kavrulurken beklenmedik birsey olmus. birgun siteye father nickli bir kullanici gelmis. fritz veya shredder kullanmayan bu gizemli oyuncunun, satranc programinin isminin yazmasi gereken yerde koskoca bir bosluk varmis. kendine ozgu bir oyun sitili olan bu oyuncuyu, playchess'in yeni programini denedigi robot kullanici sanmislar. oyunlari beklenmedik sekilde kazanan bu oyuncuyu inceleyip su ozelliklere sahip oldugunu gormusler.

    1- acilista mumkun oldugunca kapali pozisyonlari seciyormus.
    2- tas alabilecegi bir pozisyonda tasi almayip, pozisyonun kapali kalmasini sagliyormus.
    3- piyon duvari olusturup bunu diger taslarla destekliyormus.
    4- oyunlari en az 200 hamle suruyormus.
    5- satranc programinin suresi oyun sonuna yetmiyormus.

    sessiz bir sekilde oyunlarini oynayan esrarengiz father, sorulan sorulara kacamak yanitlar veriyormus. birgun herseyi anlatmaya karar verdiginde serverdakiler soylediklerine inanamamislar. father herkesin dusundugu gibi yeni bir satranc programi veya bilgisayari degilmis. elo'su 2000 civarinda olan yaratici bir satrancciymis ve hayatini bilgisayari yenmeye adamis. gelistirdigi taktikle bilgisayarin en zayif noktalarini hedeflemis ve bunda oldukca basarili olmus.

    acilista pozisyonu kapali tutuyormus cunku olasiliklarin coklugu satranc programinin duzgun bir sonuca varmasini engelliyormus. tas alabilecegi pozisyonda almiyormus cunku taslar eksildikce bilgisayarin farkli degerler vermesi gereken elemanlar eksiliyor ve pozisyon hesaplarinin tutarliliklari artiyormus. piyon duvari olusturuyormus cunku piyon satranc programinin en zor deger belirledigi elemanmis. oyunlari 200 hamle suruyormus cunku satranc programi yenilmekten korkup pozisyonu acacak hamleyi yapamiyormus (bilgisayar kiminle oynadigini bilemedigi icin karsisindakini en az kendisi kadar guclu kabul eder.) ve oyun 200'den fazla hamleye uzayinca gereken hesaplamalari yapacak sure kalmiyormus.

    playchess server'inda efsane olan father'in yildizi rybka'nin icad olmasiyla sonmeye baslamis. rybka isimli bu hayvan program kapali pozisyonlarda dahi father'i zorluyor hatta yeniyormus. insanligin bilgisayara karsi son umidi olan neo yani nami deger father diger gm'lere bu taktigi anlatmaya calismis ama bunda fazla basarili olamamis.

    gercek ismi pablo ignacio restrepo olan father ara sira playchess'de gorunur ve rybka ile olan ezeli rekabetini surdurmeye calisirmis.

    -bitti-
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap