7 entry daha
  • ne ekersen onu biçersin değildir.. psikolojide bir terimdir..

    herhangi bir görüşü savunduğunuzu onaylamışsanız, o görüşe karşı görüşler ancak sizin görüşünüze daha sıkı bağlanmanızı sağlar.. bununla ilgili yale üniversitesi'nce yapılan bir deney şöyledir:

    amerika'da ev ev dolaşıp kadınlara lise çağlarındaki genç kızlara doğum kontrol ve güvenli seks hakkında bilgilendirme yapılıp yapılmaması gerektiği soruldu ve neredeyse bütün hepsi yapılması yönünde görüş bildirdi.. yapılması yönünde görüş bildiren kadınların yarısından imza alındı.. diğer yarısından alınmadı.. birkaç gün sonra hem imza veren hem de imza vermeyen kadınların yarısının evlerine broşürler dağıtıldı.. broşürlerde genç kızlara neden doğum kontrolü eğitimi "verilmemesi" gerektiğine dair savlar vardı..

    yine birkaç gün sonra kadınlar telefonla arandı ve genç kızları doğum kontrolü hakkında bilgilendirmek için bir grupta gönüllü çalışıp çalışmayacakları soruldu.. sonuç:

    evlerine broşür gönderilen ve imza vermemiş olan kadınlarda kabul edenlerin sayısı, evlerine broşür gönderilmeyenlere oranla çok daha azdı.. fakat imza veren kadınlardaki durum tam tersiydi.. evlerine broşür gönderilen imza vermiş kadınların yarısı çalışmayı kabul ederken, broşür gönderilmemiş imza verenlerin sadece 10'da 1'i kabul etti.. yani broşürlerde daha önce taahhüt ettikleri görüşün aksi yönündeki savlar kadınların kendi görüşlerine daha sıkı sıkıya bağlanmasını sağladı.. bu bumerang etkisidir..
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap