192 entry daha
  • orduya gıcık olanların, pkk'ya özgürlük savaşçısı kılıfı uydurmaya çalışanların yeni toplanma yeri aha bu filmin çıkışı olmuş. aynı filmden çıktık, sohbetinize kulak misafiri oldum, ben de bir şeyler söylemek istiyorum.

    ben filmin konusunu, dünyada bir yerlerde hep var olduklarından emin olduğum sınırsız sevgi insanları ve/veya şeref yoksunları için tekrar özetleyeyim.

    türkiye cumhuriyeti'ni ve onun sürdürdüğü politikayı beğenmeyen, ülke içinde yerini yadırgayan bir grup ayrılıkçı kürt; pkk diye bir örgüt kurup dağa çıkmış. sonra paralanıp silahlanmışlar; açlık derecesindeki yoksullar, ne yaptığını dahi bilmeyen kara cahiller, über idealist tıp öğrencileri gibi yüzlerce çeşit insanın katılımıyla büyümüşler. ara ara yerleşim bölgelerine inip çoluk çocuk öldürmüşler. yol kesmişler, pusu kurmuşlar; silahın, mazotun, uyuşturucunun kaçakçılığına göz kulak olmuşlar. sonra da türkiye cumhuriyeti subaylardan ve zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren askerlerden oluşan ordusunu bu örgüte karşı koymak amacıyla dağa göndermiş, bu iki taraf arasında sürekli sürtüşme ve çatışmalar oluyor.

    benim bildiğim böyle... ama siz "yok işin aslı öyle değil ya pkk'lılar şehrin boğucu temposundan biraz olsun sıyrılıp dağ havası alırken asker geldi oyunlarını bozdu, silahlı mevzu da ordan çıktı" diyorsanız bir süre ona da uyarım. bu ara her şey barış için.

    neyse şimdi iğneci, alaycı, çok yüksek zevklere ve eşsiz bir eleştirel bakışa sahip özgürlük/sevgi/barış tomurcuklarının eleştirilerine bir göz atalım;

    - bayrağın rüzgardan yırtıldığını anlamak için 50 ayku yetermiş ama yine de komutana "neden yırtık o bayrak" diye sordurup askere açıklama yaptırmışlar. seyircinin kör gözüne parmak, göz kapağına kızgın demir değmiş.
    + adam gibi izlemeden bok atmanın bu kadarı... her şeyden önce komutan o sahnede "neden yırtık ulan o bayrak" demiyor, "bu bayrağın hali ne" diyor. "bu bayrağın hali ne" demek "allah allah neden yırtık acaba" demek değil ki arkadaş, "bu ne ulan, böyle olmaz" demek. peşinden de asker mazeretini bildiriyor: "burada rüzgar sert, bayraklar sürekli yırtılıyor."
    nerede parmak, nerede göz?

    - filmde bütün askerler kahramanmış, bütün rütbeliler vatansevermiş.
    + benim izlediğim filmde bütün askerler bildiğin askerdi. önce askerler pusuya çıkıp teröristleri vurdu, sonra da teröristler baskına geldi. baskın sırasında komutanı duvara çivilenmiş gördük. tombul arkadaş yerinden bile kıpırdayamadan paramparça oldu, bir başkası elinde fenerle uzun uzun dolaşıp açık hedef oldu. teröristler karakolu yıktılar, neredeyse bütün askerleri öldürdüler. bu arada evet ya, rütbelilerin vatansever oluşu çok saçma. oysa "askerlik garanti iş hacı, imkanları çok güzel gerisi yalan" deyip duran bir yüzbaşı ve "er olup sürüneceğime kral gibi yedek subay olurum dedim ama dağın soğuğu götümde patladı yeaaa" diye zırlayan asteğmen karakterleri olmadan bu film geçerli sayılmasın.

    - teröristler kana susamış vampirler gibiymiş, teröristlerin neden dağa çıktığı hiç irdelenmemişmiş.
    + evet filmdeki teröristler kötü insanlara benziyordu. yüzbaşı "neden dağa çıktın, okulunu okusaydın" diye sorunca üniversite terk terörist "türkiye cumhuriyeti'nin üniversitesinde okuyacağıma dağda ölür giderim, buralar bizim" diyordu; "yoksuluz, çaresiziz, bizi buna siz ittiniz" diye kendi sebeplerini sıralıyordu. komutan da "her yoksul senin gibi dağa mı çıkıyor" diye ona karşılık veriyordu. ama bu kadarı size yetmediyse bir film daha yapsınlar, onda da doktor kendi halinde bir üniversite öğrencisiyken asker ona bok yedirsin, polis durup dururken darp etsin, genç ve ateşli tıbbiyeli de karakoldan çıkıp "bu böyle olmayacak" dedikten sonra sevgilisini son kez öpüp hırsından ağlaya ağlaya kuzey ırak yollarına düşsün.
    adamın neyi irdeleyip neyi irdelemeyeceğine de siz karar verin amına koyayım. oldu olacak güneydoğu dağlarında geçen bütün filmler pkk'yı aklayarak bitsin.

    - yüzbaşının kuşunun ötmediğini anlattığı sahneler, o ergen bunalımları o kadar uzatılmış ki baygınlık geçiriyormuşlar, alttan da veriyorlarmış kemanı gıygıy da gıygıy...
    + ergenlik bunalımlı mahzun kuşa tamam da, gıygıy kısmına takıldım. kemana en son kaç yıl önce gıygıy dendi? adam "ölüme gidiyorum" diyor, alttan gıygıy kullanımı ne zamandır suç? cümbüş mü olacaktı, zurna mı?

    - son sahnede sakat ayakla atatürk büstünün yerden kaldırılması iyice batırdı
    + kemalist, postal yalayıcı, statükocu ve faşist bir yılmaz özdil okuru da olsam bu kısma katılıyorum. o harabenin içinden çıkan hiç kimse gidip de atatürk büstünü kaldırmaz. neyse en azından alıp tepeye koymadı, kucağına alıp oturdu.

    + bu filmden salya sümük vatan millet sakarya diye çıktıysak lütfen kalan hayatında kendileriyle görüşmeyelimmiş...
    - salya sümük olmadım ama vatan millet hep aklımda. zaten bu ara pek görüşemiyoruz, bundan sonra da görüşmeyelim diyorsan görüşmeyelim. kib, bye.

    ha, nerdeyse unutuyordum;

    --- spoiler ---

    http://sozluk.sourtimes.org/…nın eylemleri&kw=çocuk

    --- spoiler ---
596 entry daha
hesabın var mı? giriş yap