7 entry daha
  • nasılsın? sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan birisi olan “iyilik ve sağlık” amin maalouf’un işık bahçeleri adli kitabinin konusunu oluşturuyor.

    babasının yanında ak giysililerle birlikte çocukluğunda nasiralin ve gizemli bir peygamberin izinde yasayan mani bir gün dinlenirken suda kendi suretinin canlandığını görür. kendisine bir mesajı olduğunu söyleyen bir suret ile hayatinin akışı değişir. kendisini yollara vurmasıyla birlikte, ömrünün sonuna kadar sürecek bir yolculuğa baslar. yaşadığı donem i.s. 3. yy'dir. roma imparatorluğu ve sasani devletinin arasında sıkışmış topraklarından çıkarak sasanilere bir yolculuk yapacaktır. yollarda kendisine bir çok mürit edinen mani, sasani devleti kralı şahpur ile büyük bir dostluk kuracaktır. özellikle o donemde roma nın zayıflığından faydalanan sasaniler ermenistan gibi bazı önemli bölgeleri mani’ninde desteğiyle topraklarına katacaktır. ömrünün sonunda ise sahpur’un oğlu behram krallığa geçince onu ölüme terk edecektir.

    roman akıcı ve sade bir dilde yazılmış. fakat semerkant in akıcılığına kendisini kaptırmış okuyucu bu kitapta bunu bulamayacak. amin maalouf bu kitabini maniye adayarak şunları iddia edecektir: günümüze güzelliği vaaz eden dininden sadece ağızlarda hakaret gibi dökülen manicilik sözleri kalmıştır. ve sorar mısır'da isa’ nin havarisi, cinde işığın buda'sı diye anılmış birisinden nasıl olurda hiç bir şey kalmaz. mani dininin kurucusunun yasam öyküsünü merak edenlere tavsiye olunur.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap