4 entry daha
  • abadinsky'e göre organize suçların özellikleri sekiz başlık altında toplanmaktadır (organized crime, third edition, 1990, 6-7):
    a) ideolojik değildir: organize suç örgütlerinin motivasyonu para ve güçtür. şiddet içerikli eylemlerine uygun zemin oluşturmak ve kendilerini korumak için kamu görevlileri ile irtibata geçerler. bu yönü itibariyle, organize suçlar birkaç kişinin suç işlemek amacıyla oluşturduğu örgüt tipinden ayrılmaktadır.
    b) kendi içinde hiyerarşik yapıya sahiptir: üç veya dört kademeden oluşan dikey bir yapılanmaya sahiptir. askeri sistemdeki ast-üst ilişkisine benzer bir sistemleri vardır.
    c) sınırlı ve özel bir üyelik sistemi vardır: bir organize suç örgütü, elemanlarının sınırlı olması konusunda özel bir hassasiyet gösterir. genellikle etnik köken, akrabalık ve suç kaydı olması gibi unsurlara önem verilir. kişilerde suç işleme isteğinin olması, kurallara uyabilme, verilen emri yerine getirme ve gizliliğe dikkat etme özellikleri aranır.
    d) süreklilik vardır: elemanlarının grupta kalmasına ve yapılan bir işte veya düzenlenen bir eylemde süreklilik olmasına dikkat edilir. nitelikli bir elemanın en büyük özelliği budur.
    e) rüşvet verme ve şiddette bulunma istekliliği olmalıdır: bir organize suç örgütünde şiddet, her zaman için kullanılmaya ve kabul edilmeye hazır bir içgüdü halinde olmalıdır. gerektiğinde, yapılan faaliyetleri gizleme amaçlı rüşvet verilebilir; bunun için ahlaki bir sınırlama yoktur.
    f) iş bölümü bulunur: bir organize suç örgütünde nitelikli elemanlar tarafından yerine getirilen iş bölümü bulunmaktadır. cinayet işlemekten her türlü şiddet kullanımına kadar görevler, elemanlar arasında paylaştırılır.
    g) tekelciliğe önem verilir: organize suç örgütleri içinde de bölge ve faaliyet paylaşımı olur. birbirleriyle kesinlikle rekabet halinde olmazlar. sadece zaman zaman mücadeleci birimlere karşı işbirliği içine girerler.
    h) kendi içinde kuralları ve düzenlemeleri vardır: organize suç örgütlerinin, yasal organizasyonlar gibi grup içi özel kuralları bulunur. verilen görevi yerine getirmeyen örgüt elemanına farklı müeyyideler uygulanır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap