75 entry daha
  • avrupa birliği hakkında laf kalabalığı dışında bilgisi bulunmamakta. her demecinde, konuşmasında, röportajında bunun nadide örneklerini sergiliyor. alın işte anadolu ajansı'nın bugün geçtiği haber:

    "devlet bakanı ve başmüzakereci egemen bağış, gümrük birliği anlaşması'nın bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, konuyu ab ile yeniden müzakere etmek için ön hazırlık kararı aldıklarını kaydetti. bağış, ''ab sürecinde ihracatçılar zirvesi''nde, 1996 yılında gümrük birliği anlaşması yapıldığını anımsatarak, gümrük birliği'ne girerken de türkiye'de çok büyük tartışmalar olduğunu belirtti. egemen bağış, şunları kaydetti: ''belki gümrük birliği anlaşmamızı hep beraber bir kez daha gözden geçirmemiz gerekiyor. geçenlerde sayın zafer çağlayan ve arkadaşlarıyla birlikte ab genel sekreterliği'mizin üst düzey yöneticileriyle kendilerinin misafiri olduk ve orada birlikte gümrük birliği anlaşmasını avrupa birliği ile yeniden müzakere etmek için ön hazırlıkları yapma kararı aldık. gümrük birliği anlaşması, beğenelim beğenmeyelim türkiye'nin kabul ettiği bir taahhütnamedir."

    şimdi bağış'ın bu sözlerini tek tek ele alalım:

    1) başmüzakereci gümrük birliği anlaşması demiş. eğer kişinin ünvanı başmüzakereci ise öncelikle kullandığı kavramlara dikkat etmesi gerekir. öyle kahvede okey oynarken taş atıp "yav bu gümrük birliği anlaşması da çok rerorö" diyemez bir bakan; gülerler adama. gümrük birliği anlaşması diye bir anlaşma falan yoktur. yok!

    gümrük birliği denen şey, ankara antlaşması'na istinaden türkiye ile avrupa topluluğu arasında oluşturulan ortaklık konseyinin bir kararıdır. yani ortada bir anlaşma değil 1/95 sayılı gümrük birliği kararı bulunmaktadır. ders 1!

    2) başmüzakereci, gümrük birliği'nin 1996 yılında yapıldığını buyurmuş. oysa bilmiyor ki, gümrük birliği süreci taaa 1963 yılında ankara anlaşması'nın imzalanmasıyla başlayan bir yükümlüktür. işte 1996 yılı ise bu yükümlülüğün türkiye tarafından yerine getirildiği tarihtir. ders 2!

    3) son olarak da gümrük birliği'nin gözden geçireleceğini söylemiş hazret. 1963 tarihli ankara anlaşması'nı değiştirmediğin sürece gümrük birliği'ni değiştiremezsin. afedersin ama ankara anlaşması'nı değiştirmek biraz cesaret ister. gerçi ne cesareti! türkiye'nin ankara anlaşması'nı değiştirmeyi talep etmesi, cehaletin, ufuksuzluğun tavana vurduğunun göstergesi olur. şu an türkiye'nin ab üyeliğine yönelik elindeki en güçlü ve önemli belge ankara anlaşması'dır. bu anlaşma'nın taşıdığı önemin farkında olmayıp anlaşmaya istinaden üstlenilen bir yükümlülüğü değiştirmeye çabalamak türkiye'nin değil ab'nin çıkarınadır. zira emin olun ab, ankara anlaşması'ndan kurtulmak için aç kurtlar gibi hazırda bekliyor. gümrük birliği değişikliği talebi tam da kurtların istediğini yapmak demektir. bu da ders 3 olsun!
2119 entry daha
hesabın var mı? giriş yap