22 entry daha
  • bir türü taklit edeceksen de iyi et demişler. bu norveçliler bildiğin zengin ve zeka küpü insanlar. hepsi de birer winner. ama tesadüf değil: pırıl pırıl giyinmiş bu norveçli gençlerin tıp öğrencisi olması bir tesadüf değil. hepimiz biliyoruz ki, tıp konusunda eğitimi en iyi ülkelerden biridir norveç. sonra o gençlerin tığ gibi beyazlar içinde giyinmiş olması bir tesadüf değil: kazakları bereleri tam iskandinav modası, nasıl derler, üzerlerinden zenginlik akıyor. vegard'ın ski molası verip "matpakke" yemesi veya martin'in kolundaki norveç bayrağı da öyle. veya o dağlar, dağ kulübeleri, ekstrem kar sporları filan: karlardan ve dağlardan ve matpakke'den ve kazaktan başka pazarlayacakları şeyler kısıtlı olan norveçlilerin elinde bir de o güzel ironileri var. belki yalnız, sıkıcı, sıkılan ve zengin norveç imajını biraz düzeltmek adına kültürel öğeler ve hollywood klişelerini bir arada bize sunan ve bir kez daha tarihindeki nazi travmasını orak çekiç esprisiyle savuşturan bu hoş filmi, norveçi ve norveçlileri seven herkesin izlemesini tavsiye ederim. ayrıca zombilerin nazi askerleri olması da kesinlikle tesadüf değil. bu film bir ülkenin yurt içi ve yurt dışında yapılabilecek en iyi reklamı olsa gerek.

    --- spoiler ---

    erlend'den geriye kalan beyin, zombi yakıp üzerinde kesik kolunu söndüren martin'in tüm çabalarına rağmen çükünü zombiye kaptırması ve film sonundaki dikkatli gözler için tahmin edilebilir o cepteki altın twisti gerçekten keyfimize keyif katıyordu.

    --- spoiler ---

    aynı zamanda depresif bir korku türü yerine filmin gayrıciddi ve eğlenceli olmayı seçmesi ve hamsun şimdi görse belki de esef duyacağı bu gençlere (kızlar teklif ediyormuş) yine de tarihinizi öğrenirken ve yad ederken ciddiyeti elden bırakmayın şeklindeki bir telkin de pek bir "bağlama uygun" olmuş.

    aslında norveç ülkesi max manus, hamsun ve död snö filmlerinde gördüğüm ve norwegian history dersinde işlediğimiz üzere, tarihiyle yüzleşirken escapist tavırlar sergiler. güya naziler onlarla iyi geçinmiş, onlar nazilerle değil. güya bu naziler yeri gelince onlara çok zulüm etmiş ve onlar ellerindeki imkanlarla karşı da koymuşlar. norveç güzel ve zengin bir "nation state" ve populer sinemasını da anladığım kadarıyla bu minval üzere geliştiriyor. vitrine menekşe gözlü güzel oğlanlarını, akıllı ve karizmatik genç kızlarını koyuyor ve bu dokunun bozulmaması için belli ki olanca malzemesiyle çalışıyor. belki bir yandan kendi "göç alan" örnek toplumunda neo-nazizme karşı da titiz çabaları var. ama toplamda hepsi takdire şayan bir imaj çalışması.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap